Toyota ще предлага и кросоувър Crown

Един от най-старите модели в световната автомобилната индустрия е Toyota Crown Неговото първо поколение са появи през 1955 година, а сега в Япония се предлага 15-ата му генерация. За този период основата на автомобила винаги е била една – надлъжно разположение на двигателя и задно задвижване. Crown е предлаган в различни варианти на каросерията, но до наши дни се е запазил само един – седан.

Това обаче ще се промени, защото на пазара излиза кросоувър Crown, като това няма да бъде оригиналният модел на платформата със задно предаване. Под името Toyota Crown Kluger в Китай ще се продава разновидност на новото поколение на големия SUV – Toyota Highlander, който на някои пазари е познат под името Kluger. Той е с напречно разположение на двигателя, постоянно предно предаване и муфа на задната ос.

Голяма разлика между китайските Crown Kluger и Highlander е мястото им на производство. Новият кросоувър ще се произвежда от съвместното предприятие FAW-Toyota, докато Highlander е продукция на друга съвместна фирма – GAC Toyota.

За да не изглеждат еднакво двата кросоувъра, Crown Kluger е направен от американския Highlander XSE със спортен пакет, като при него предната част е различна и се залага на по-агресивен дизайн. Освен това, Crown Kluger получава традиционните за всички модели Crown емблеми в стил на колона.

Китайските Highlander и Crown Kluger обаче са напълно идентични технически. Засега са обявени единствено хибридните версии с бензинов атмосферен двигател с обем 2,5 литра и електромотор, като съвкупната мощност е 192 к.с. На по-късен етап ще се появят и други силови агрегати, а премиерата на двата модела ще се състои в края на април.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *