Ikea ще изплати €110 млн. бонуси на служителите си

Ikea ще изплати общо 110 млн. евро под формата на бонуси на служителите си в цял свят като възнаграждение за работата им по време на пандемията, съобщи Ingka Group, компанията, която управлява повечето магазини на Ikea.

Групата заяви, че кризата с коронавируса я е принудила да прехвърли голяма част от бизнеса си в магазините онлайн. Но продажбите са останали стабилни, тъй като повече хора по време на изолацията са купували мебели и стоки за дома.

„Пандемията ни постави в ситуация, за която мисля, че никой от нас не беше подготвен“, заяви пред АФП Улрика Бисерт, мениджър в IKEA Retail. „В рамките на две седмици преминахме от предимно офлайн към онлайн бизнес.“ Холдинговото дружество, което контролира по-голямата част от магазините на Ikea, Ingka, заяви, че бонусите ще бъдат изплатени на служителите на всички пазари и ще варират в зависимост от заплатите. Те ще бъдат добавени към общите годишни бонуси, които служителите получават в зависимост от годишните резултати на компанията. Според Бисерт бонусът е благодарност към служителите за това, че са помогнали клиентите да бъдат обслужвани „по абсолютно най-добрия начин“.

Ingka премина сравнително добре през COVID кризата, въпреки спада на печалбата за финансовата си година от септември 2019 г. до август 2020 г. Според групата негативното въздействие на заключването до голяма степен е било компенсирано от допълнителните потребителски разходи за обзавеждане на дома. За последната си финансова година до август 2021 г. групата обяви 6-процентно увеличение на приходите, което се дължи основно на онлайн пазаруването. През цялата година франчайзът е наблюдавал „по-голямо търсене на мебели за работното място, мебели за открити пространства и решения за складиране“, в резултат на пандемията и нарастването на дистанционната работа.

Ingka, която трябва да публикува по-подробни резултати на 30 ноември, обаче очаква до 2022 г. да изпита недостиг поради проблеми с доставките. Групата управлява 389 магазина на Ikea на 32 пазара по света и има над 170 000 служители.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *