Grandland смени поколението си и се сдоби с акумулаторна версия

Grandland смени поколението си и се сдоби с акумулаторна версия

Новото поколение Opel Grandland е разсекретено. Моделът се отърва от префикса X след актуализацията през 2021 г. и сега е време за смяна на поколението. Така Opel представи „втория“ Grandland и обяви три версии наведнъж, включително хибридни и електрически.

Второто поколение Opel Grandland е значително трансформирано: предната част е направена в корпоративния стил 3D Vizor, светещи ивици се простират през предната и задната част на автомобила, емблемата вече е осветена в бяло, а надписът Opel отзад е осветен в червено.

Кросоувърът разполага с усъвършенствана матрична оптика (всеки фар се състои от 25 600 елемента), която, според представители на компанията, свети по-ярко и подчертава по-добре обектите на пътя, без да заслепява другите водачи.

Освен всичко изброено, новият Grandland е по-голям от своя предшественик, салонът му е по-просторен, а багажникът му е по-гобемен (увеличението е с 36 литра). В салона „вторият“ Grandland има 16-инчов екран на мултимедийната система, а зад волана е монтиран цифров инструментален панел.

Анонсиран е и хед-ъп дисплей, а климатичният контрол се управлява с физически бутони. Седалките по традиция имат немския AGR ортопедичен сертификат. Още нещо любопитно е, че страничните дефлектори са интегрирани във вратите, което визуално увеличава предния панел.

Сред необичайните решения можем да подчертаем безжично зарядно устройство за смартфон, разположено под стъклото. И накрая, пътниците отзад имат допълнително място за краката, а задната седалка се сгъва в съотношение 40:20:40, увеличавайки обема на багажника до 1 641 литра.

Моделът е базиран на платформата STLA Medium на концерна Stellantis, която Grandland споделя с Peugeot 3008, като тази платформа позволява инсталирането както на двигател с вътрешно горене, така и на електрически двигатели с батерия.

Базовият кросоувър на Opel има мек хибриден тракт с 1.2-литров трицилиндров двигател и 48-волтов стартер-генератор. Едно стъпало по-нагоре е пълноценният хибрид, който изминава на чисто електричество до 85 километра, но ще бъде пуснат в продажба по-късно. Е, най-скъп ще е Grandland, задвижван само от ток.

Всички технически характеристики на новия Opel Grandland ще бъдат оповестени през следващите месеци, като началото на продажбите в Европа е планирано за есента на 2024 година. Във Великобритания моделът традиционно ще се продава под марката Vauxhall.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *