8 общински съветници поискаха оставката на председателя на ОбС Петрич

Група общински съветници поискаха оставката на председателя на ОбС – Петрич Георги Тренчев заради несъгласие с начина му на работа. Това обявиха вчера 8 общински съветници от различни политически партии – БСП, ВМРО, ИТН, Нова алтернатива, на пресконференция, провела се вчера в служебния кабинет на председателя Георги Тренчев и в негово присъствие. Всеки от тях мотивира искането за оставка, дадени бяха и конкретни примери. Илиан Ушев заяви, че се забелязвала тенденция на обезличаване на ОбС – Петрич, като основната заслуга за това била на председателя.

По думите му той не изпълнявал задълженията си по правилник, правил спънки на съветниците, които нямали дори зала, в която да заседават в комисиите, и ползвали председателския кабинет. Йорданка Атанасова от БСП се оплака, че общинските съветници не били уведомени за посещението в Петрич на президента Румен Радев и на спортния министър Радостин Василев. Тя добави, че цената на водата била увеличена от общинското дружество ВиК без „санкцията“ на общинските съветници. Димитър Капитанов допълни, че най- вероятно има основание за промяна в цената на водата, най-малкото заради повишената цена на тока. „Това трябва да стане законно, чрез Общинския съвет. А не едностранно и с еднолично решение”, категоричен е Капитанов, който преди 1 г. бе избран за зам. председател на ОбС – Петрич.

„Общинският председател Георги Тренчев е хубаво момче, но амортизиран. Първоначално работихме добре, но в последно време се нагнетява обстановката”, каза Капитанов, който засегна и темата за родното му село Коларово, в което главната улица не била ремонтирана от 12 г. Той атакува разпределението на социалните помощи, като посочи, че на последната общинска сесия, на която той не присъствал по обективни причини, в списъка били включени имената на двама покойници. Капитанов изрази недоволство, че за кметски наместници били назначени пенсионери, пенсионирана лекарка била управител и на общинско дружество „Медицински център” ЕООД.

Недоволство от организацията на работата в ОбС – Петрич изрази и съветникът от ВМРО Велик Гогов, според когото има информационно затъмнение за заседанията на комисиите, за което отговорност носил председателят Георги Тренчев. „Председателят на ОбС – Петрич е виновен на 99,9% за разпределението на общинските средства, за дупките по улиците и неокосените градинки“, заключи Илиан Ушев. На въпрос на репортер на „Струма“ дали изразеното искане за оставка на председателя Георги Тренчев ще бъде материализирано в конкретно предложение Илиан Ушев заяви, че засега няма отговор. „Искането ни беше импулсивно. Аз многократно съм отправял критики към председателя, включително и на последната общинска сесия. Аз самият нямам претенции да съм председател“, каза Илиан Ушев.

Двамата покойници, които са били в списъка за социални помощи, са от село Самуилово. „Проблемът е, че информацията не се проверява. Близките на възрастни мъж и жена от селото, които бяха с ТЕЛК и болни на легло, са подали молби за отпускане на помощ миналата година. Те обаче са починали тази година и никой не си е направил труда да актуализира списъка с нуждаещите се”, заяви кметът на с. Самуилово Кирил Стоянов.

За коментар потърсихме председателя на ОбС – Георги Тренчев, който заяви следното: „ Днес бях уведомен от Димитър Капитанов, че ще дадат пресконференция в стаята, която е на Общинския съвет. Странно ми е, че общински съветник с 30 години политически опит като него не знае, че цената на водата се определя от КЕВР, предаде в. „Струма“.

Още през 2016 г. има предложение за цената на водата, направено от същия Илиан Ушев в качеството му на управител на общинското дружество ВиК, което е залегнало в бизнес плана. То е съгласувано с ОбС – Петрич и одобрено от КЕВР. Затова днес им казах: „Четете, колеги!”. По отношение на социалните помощи, които са между 100-200 лв., молбите се разглеждат от колегите в комисия. Това стана възможно, след като бе приет общинският бюджет през април. Никой не ни уведомява дали има починали лица. Това се засича при изплащането, което става срещу лична карта в общинска администрация. Парите не могат да се вземат от друг човек.

Нямаше нито една истина на пресконференцията. Всичко беше подчинено на политическия пиар. На масата стояха трима кандидати за кметове – Капитанов, Ушев и Гогов. Не се притеснявам, че ми искат оставката. Ушев ми я иска на всяка сесия и като ме срещне на пазара. Защо той не каже, че блокира приемането на инвестиционно предложение като напуска заседанието? Нека съберат 11 подписа от общински съветници, което е 1/3 от общия брой 33 съветници, и внесат искането за моята оставка, както е по правилник. Иначе другото е несериозно и го приемам като загрявка за избори”, заяви Георги Тренчев.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *