8 години затвор за фалшив сертификат в Украйна

В Украйна искат да затегнат наказанията за производството и използването на фалшиви COVID-сертификати.

Съответният законопроект може да бъде приет от депутатите във вторник, 2 ноември, на извънредно заседание на Върховната Рада, пише украинското издание “Главред“, цитирано от агенция „Фокус“.

Според председателя на комисията по национално здравеопазване на Върховната Рада Михаил Радуцки, подготвеният за разглеждане законопроект ще предвижда наказателната отговорност за фалшифициране на сертификати за ваксинация и PCR тестове. „Ако това е повторно нарушение на фалшифициране на документи, се предвижда до осем години затвор. Става дума за тези, които ги произвеждат. За тези, които използват, административната отговорност там също се увеличава на 50 хиляди гривни (3200 лв) ,“ каза той.

Трябва да се отбележи, че през септември Министерството на здравеопазването обяви, че властите подготвят законодателен акт, въз основа на който в Украйна ще бъде засилена отговорността за измами с медицински документи за коронавирус. По-специално, става дума за сертификати за ваксинация срещу коронавирус и сертификати за противопоказания за ваксинация. Според ведомството хората с фалшиви документи представляват заплаха за обществото.

Различни служители имат право да проверяват COVID-сертификатите в Украйна: полицаи, шофьори на градския транспорт, влакови кондуктори, работници в търговски и развлекателни центрове, представители на Министерството на здравеопазването, служители на Държавната служба по храните и санитарни лекари. Изданието припомня, че в Киев от 1 ноември 2021 г. е разрешено да се използва обществен транспорт само с COVID-сертификат.

Санкцията за нарушение е 17 хиляди гривни (1100 лв). Министърът на здравеопазването Виктор Ляшко каза, че в Наказателния кодекс на Украйна трябва да има специален член за фалшифициране на Сovid-сертификати. Министерството възнамерява да разобличи служители, замесени в незаконни дейности.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *