7 кандидат-кметове се хвърлят в битката за Благоевград

Изтече последният срок за регистрация на кандидатите за кметове на Благоевград в предстоящите местни избори на 27 юни. В битката за Благоевград тази година ще участват 7 кандидати, съобщава struma.com.

За втори път в изборите ще участва Румен Томов – издигнат от Инициативен комитет, в който влизат: бившият зам. кмет по времето на К. Паскалев Виктор Асиски, ексдиректора на Професионалната гимназия по електротехника, Асен Давидков, директорът на 6 СУ „Иван Вазов “ Димитър Арабаджиев, бизнесменът Людмил Георгиев, адв. Красимир Дуков, Красимир Стефанов и Траян Попкочев от ЮЗУ „Н. Рилски“. Има промяна в инициативния комитет на Румен Томов. За миналите избори в него влизаха още Адриана Пендева, съпруга на банкера Кирил Пендев, който бе кандидат-кмет през 2007 година и Ясен Попвасилев, бивш кандидат за кмет от СДС., който в момента е вр.ид кмет на община Благоевград

Адвокат Илко Стоянов е кандидатът за кмет от ПП „Има такъв народ“. Партията на Слави бе втора политическа сила на миналите парламентарни избори в областта, адвокат Стоянов бе депутат в продължилото съвсем кратко народно събрание.

Бившият ОБС председател Андон Тодоров – издигнат от ИК, в състав : Димитър Ирибозов, Елина Смилкова, Антони Стоилов, Костадин Христов, Калин Грънчаров, Иван Стоянов и Бисер Михайлов. Тодоров е подкрепен от няколко партии -ГЕРБ, ВМРО и др..

Людмила Костадинова – независим кандидат-кмет от ИК, съставен от Николай Иванов, Ричард Софрониев и Миглена Ванева,

Цвета Рангелова – партия Възраждане

Коалиция Демократична България – Обединение – д-р Виктория Каракостова, Коалиция „Ние, Гражданите“ – Стефан Делиов.

Първите трима участници са добре познати на благоевградската общественост. Румен Томов управляваше общината доскоро и е виновникът за предстоящите местни избори, тъй като бе детрониран от съда, заради нарушение на ЗМСМА, той бе едновременно кмет и управител на фирма. Около 2 години Благоевград стана свидетел на свършеното от Томов и екипа му и на 27 юни, кандидатът Томов ще получи оценката на избирателите. Подкрепен е от БСП.

Илко Стоянов е в политиката от години, бивш общински съветник от ОБС Благоевград, напуснал го скандално заради прозряна навреме неефективност на местния парламент преди няколко години. Бивш заместник -кмет на Петрич и адвокат с доказан авторитет. Потомствен благоевградски интелектуалец, неговият баща бе сред най-уважаваните лекари в областния град. Областен лидер е на ПП “ Има Такъв народ „, бивш депутат.

Андон Тодоров -дългогодишен председател на ПП „Партия на Зелените“, общински съветник и председател на ОБС Благоевград. Напусна ОБС и председателския пост, върл опозиционер на управлението на Румен Томов, критикувал системно работата на общинския управленски екип. Подкрепен от две големи партии ГЕРБ и ВМРО, както и от сдружения и други малки партийни формации.

Битката за Благоевград ще се води основно между тези трима кандидати. Анализатори предвиждат балотаж между Тодоров и Стоянов, оптимисти прогнозират победа за един от тях още на първи тур, други довеждат до балотаж и екскмета Румен Томов, така че да се правят категорично прогнози за изхода от местните избори е твърде рано.

Предизборната кампания започва на 7 юни и ще продължи 20 дни. Време, в което кандидатите ще трябва да убедят благоевградчани защо трябва да гласуват за тях. Пожелаваме успех на всички кандидати, както и чиста кампания между политици, а не ежби на махленски скандалджии, които да перат „мръсни гащи “ пред избирателя, така както беше през 2019 -та. Очакваме сблъсъци на идеи, платформи и програми за развитието и доброто на Благоевград.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *