5 доживотни присъди в Турция за убийството на руския посланик Карлов

5 доживотни присъди в Турция за убийството на руския посланик Карлов

Турски съд осъди петима души на доживотен затвор по делото за убийството през 2016 г. на руския посланик в Анкара Андрей Карлов, съобщи Анадолската агенция. Обвиняеми по делото са общо 28 заподозрени, като девет от тях, включително живеещият в САЩ ислямски проповедник Фетхуллах Гюлен, са съдени задочно.

Андрей Карлов бе застрелян на 19 декември 2016 г. по време на откриването на фотоизложба в Анкара. Нападателят Мевлют Мерт Алтънташ, 22-годишен полицейски служител, бе убит от турските сили за сигурност. Според обвинителния акт групировката ФЕТО стои зад убийството на посланика. Обвинението определи убийството като „провокационна акция, целяща да подкопае отношенията между Турция и Русия“.

Трима от организаторите на убийството, включително Салих Йълмаз, който е предал на Алтънташ нареждането за извършване на убийството, са осъдени на по две доживотни присъди строг затвор за „опит за промяна на конституционния ред“ и „умишлено убийство с терористична цел“.

Други седем от обвиняемите са получили присъди затвор между 7 години и шест месеца и 10 години и шест месеца за членство във ФЕТО. Мустафа Тимур Йозкан, организаторът на изложбата, на която беше убит Калов, е осъден на 3 години и девет месеца затвор за „съзнателно подпомагане на ФЕТО“.

Съдът е постановил от процеса да бъдат отделени делата на съдените задочно девет подсъдими, сред които и Фетхуллах Гюлен. Според Анкара организацията на живеещия в САЩ ислямски проповедник Фетхуллах Гюлен е отговорна за опита за преврат в Турция през юли 2016 г. Движението на Гюлен се разглежда от турските власти като терористична организация – Фетхуллахистка терористична организация /ФЕТО/.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *