44-тото Народно събрание се разпусна с аплодисменти и обща снимка от място

С аплодисменти в знак на благодарност за работата на лекарите, полицаите и учителите по време на пандемията с химна и с обща снимка от място заради мерките срещу COVID-19 се разпусна вчера официално 44-тото народно събрание. Последното заседание на настоящия парламент продължи час и се превърна в своеобразен отчет за свършеното дотук и заявка за следващото НС от лидерите на парламентарни групи.

„Всеки от нас ще отнесе различни спомени, както е различна оценката на всеки един от нас за изминалите 4 години. Скоро в тази зала ще заемат местата си депутатите от 45-ото народно събрание. Някои от тях ще са ветерани с опит, други за първи път ще седнат на депутатските банки. На бъдещите депутати ветерани да пожелаем да носят със себе си поуката от допуснатите в миналото грешки. А на тези, които за първи път ще влязат тук, нека не забравят обещанията към избирателите си“, заяви в словото си парламентарният шеф Цвета Караянчева, като благодари на доброволците, участващи в организирането на изборите. Те са близо 80 000, като по думите й те ще са гарантите за справедлив вот. „Всеки глас има значение и всеки глас ще бъде честно преброен“, подчерта тя.

„От първите дни на следващия парламент

ГЕРБ ще положи усилия за възстановяването на нормалния диалог

между партиите и между различните институции“, заяви председателят на ПГ на ГЕРБ Даниела Дариткова, като обобщи, че мандатът не бил лек и минал през сътресения. „През последните 4 години парламентът отправяхме обиди един към друг и забравяхме, че обиждайки се, обиждаме и избирателите“, заяви Дариткова и добави, че въпреки това не трябвало да се пропускат моментите, в които били единни. „Не влязохме в скрити договорки с властта“, заяви пък соцлидерът Корнелия Нинова, като се похвали, че социалистите си свършили работата и

БСП се превърнали в алтернатива. Аргументира се с мотива, че са внесли 1323 предложения и 4 години последователно – алтернативни бюджети. Нинова не пропусна да отбележи също, че за 4-годишния мандат са били сменени 15 от 19 министри в МС „заради корупционни скандали и некомпетентно управление“.

От ДПС бяха единствената група, която не излезе с декларация, като в пленарна зала бяха само трима депутати от движението. Впоследствие председателят на ДПС Мустафа Карадайъ пусна декларацията във Фейсбук.

„Най-хубавото на днешния ден е, че приключва мандата

на това Народно събрание. Днес приключва унижението на институцията Народно събрание“, пише в нея, като се допълва, че движението ще работи като гласуване на закони в нарушение на конституцията и правилника на НС, популисткото харчене и приемането на бюджети като подписан празен чек да остане в историята. „Ще работим тези срамни факти да не се повторят“, написа още лидерът на ДПС, като допълни, че това трябва да се случи с рестарт на държавността.

От ОП се похвалиха в своята декларация, изчетена от Искрен Веселинов, че след участието им в управлението „България е по-независима, по-бранеща националните си интереси и по-вярна на духовните си устои, които ни правят българи“. Лидерът на „Воля“ Веселин Марешки, по чието предложение депутатите аплодираха и лекарите, учителите и полицаите, пък заяви: „Време е да покажем на хората, че има надежда, време за действия настъпи. Бог да пази България!“.

Заседанието приключи с химна на България, а след това и на ЕС, както и с обща снимка, която Цвета Караянчева призова да е от място, за да се спазят мерките. След нея обаче депутати започнаха да се събират на групички, за да си правят селфита.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *