350 нови членове на СИК, неваксинирани и необучени, подменени до момента в Пиринско

Рекорден брой от близо 350 членове на секционни избирателни комисии са сменени до момента в Районната избирателна комисия на Благоевград, което е 3,5 пъти повече, отколкото на предишните парламентарни избори през 2017 г.

Безспорен първенец в поголовните смени е община Благоевград, където до момента са направени 180 такива рокади. Следват Сандански със 120 смени на членове на секционни комисии и Симитли с 40. От другите общини се подават по 1-2 /Кресна/ до 8 /Разлог/ нови имена. Община Петрич обаче все още не е започнала с промените в съставите на секционните си комисии, а през 2017 г. оттам подадоха накуп 60 такива заявления в събота – деня преди вота, и в РИК – Благоевград са в очакване това да се повтори.

Основният проблем с всички нови членове на комисии, които могат да бъдат включвани в изборния процес до събота вечерта, е, че те пропуснаха онлайн обученията, които РИК организира, и на практика това ще затрудни още повече отчитането на изборния ден във въпросните секции. А тези избори се очаква да са най-трудните и сложни от демократичните промени насам – заради променения протокол, 30-те участващи в изборите партии и коалиции /през 2017 г. бяха 20/, и преференциите, предава в. „Струма“.

Другият проблем с подмяната идва от факта, че повече от нововключените членове на СИК няма да са ваксинирани, което може да доведе до поголовно покачване броя на заразените с коронавирус 2-3 седмици след изборите на 4 април. Опасността от зараза и без това е сериозна, защото до крайния срок за първа и втора игла – 15 март, бяха ваксинирани едва 10% от първоначално подадените от партиите членове на СИК в Благоевградска област.

Според председателя на РИК Мартин Бусаров повече от отказалите се членове на секционни комисии са посочили лични причини, а неофициално се говори, че преобладаващата сред тях е страхът от заразяване с коронавирус.

Както и да се спазват противоепидемичните мерки и да се следи за отстоянието между гласоподавателите, факт е, че участниците в процеса ще са поне 7000 души – близо 4800 членове на секционни комисии и поне 2000 застъпници и представители на различните политически партии и обединения. През 2017 г. застъпниците и представителите бяха 3000 при 20 участващи във вота партии. Регистрациите на тазгодишните стожери за честни избори от гледна точка на партията, която ги е пратила, ще станат тази седмица, но до момента вече има 3-ма участници, заявили свои хора в избирателните секции – „Има такъв народ“ на Слави Трифонов подаде 2 списъка с общо 220 застъпници, ДПС – със 142, БСП – с 42-ма, регистрация очакват и застъпниците на „Демократична България-обединение“, като последните имат подаден и списък на упълномощени представители.

Междувременно вчера в Благоевград пристигнаха 320 000 бюлетини и изборни книжа и за втори път бяха приети в митницата в областния център от областния управител Бисер Михайлов, М. Бусаров и членове на РИК. Прибирането им в митнически склад е по идея на Михайлов – заради сигурността и по-лесното транспортиране до общините, към които ще тръгнат в четвъртък. В секционните комисии ще се получат най-късно в събота.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *