30 партии на изборите – и нито една ли не ви харесва?!

За изборите през април са регистрирани 30 партии и коалиции. Избирателите, които смятат, че няма за кого да гласуват, просто не знаят какво се предлага на политическата сергия. Има всякакви партии, ако на някого не му харесва нито една, няма кой да му се помогне. Внос на политици от чужбина няма, а дори когато са се връщали българи от чужбина да участват в политиката, тук ги посрещаха с думите „Тия па сега за какво се връщат“.

При 30 регистрирани партии да няма за кого да гласуваш, означава, че проблемът е в теб. Причината да има 30 партии в листите, а не 5-10, е точно в тази претенция – тоя ли бе? …Тоя не става, оня не става, дай да си направим наша партия, нова партия. Моя партия. И вече направената се цепи на още три – в справката се вижда кой откъде се е отцепил.

Това са партиите, за всеки има. Който казва, че няма за кого да гласува, да знае, че марсианци няма да слязат от космоса да се кандидатират на български избори. Нито ще дойдат тук Меркел, Борис Джонсън, Макрон, Орбан или Путин.

По-надолу са представени накратко всички партии и коалиции под номерата в бюлетината, както са изтеглени в ЦИК:

1 – ВМРО – Българско национално движение
Партията на сегашния военен министър и вицепример Красимир Каракачанов се явява сама на изборите, разчита на подкрепа с популярни лица в листите като Жени Калканджиева, Искрен Пецов, Кристина Димитрова, Ернестина Шинова, Агент Тенев. В листите им влиза и изключен депутат от БСП, и напуснал БСП член на градското й ръководство. Партията е основана като организация 1990 г. от македонските културни дружества в България, прераснала в партия и обявила се за наследник на ВМРО, с което наследява и имотите й в България, които са значителни. ВМРО, ако мине 4-процентната бариера, е готов коалиционен партньор на ГЕРБ, какъвто е и в момента. Но ще им трябва и трета партия, няма да им стигнат депутати за мнозинство.

2 – Ние, гражданите
Политическа формация, обявила се за дясна, оглавявана от ген. майор Валери Григоров, бивш шеф на Гранични войски. В листите на партията влизаше и ген. Шивиков, бивш командир на частите в Афганистан, но той в последния момент скочи в листата на „Воля“-НФСБ.

3 – Български национален съюз
Националистическа крайнодясна партия, която се самообявява за идеен наследник на профашистките Български национални легиони с лидер ген. Христо Луков. Главен организатор на т. нар. Луков марш, срещу който всяка година има протести у нас и от чужбина. Имат спорове за лидерство, дългогодишният лидер Боян Расате е учредил друга партия БНС-Нова демокрация.

4 – БСП за България
На тези избори БСП разчисти много от старите си муцуни, от партията отпадна и компрометиращият я бизнесмен Георги Гергов, в листите не е и критикът на Корнелия Нинова Кирил Добрев, и някои депутати и членове на ръководството, които започнаха нападки преди конгреса на БСП и след него някои се отделиха от партията. Някои виждат в раздорите в БСП слабост, но други смятат, че партията е се отървала от скрити подводници на Борисов. В листите са включени и двама бивши футболисти от „Левски“ и ЦСКА – Емил Велев – Кокала и Христо Марашлиев, също някой друг професор, хирург, журналистът Велизар Енчев от гражданската квота. БСП е главният инструмент за свалянето на Борисов от властта. Не може да направи сама правителство, но тя е най-голямата опозиционна партия, способна да надмине по гласове ГЕРБ (на миналите избори 955 хил. гласа БСП, 1,1 млн. гласа ГЕРБ). И много хора гласуват за БСП не заради симпатии, а като възможност да се отстрани Борисов. Затова пропагандата на контролираните медии е насочена главно срещу БСП и непрекъснато телевизиите раздухват скандали около нея, канят отцепили се недоволни депутати, вероятно добре мотивирани и материално осигурени дори да правят нови партии. По принцип от години БСП ги клеймят като комунисти, макар лидерката им Нинова да е член на БСП от 2003 г., а лидерът на управляващата ГЕРБ, който се изказва против комунистите, е бил член на БКП от 1981 г. до 1990 г., после и на БСП докато напуснал МВР без да се деполитизира.

5 – Възраждане
Националистическа партия, основана от бившия член на ръководството на ВМРО-БНД Костадин Костадинов. Остро опозиционна и критична към ГЕРБ и управлението на Борисов. Прокуратурата се опита да заличи партия „Възраждане“ с обвинения за фалшификации на учредителното събрание и протоколи от гласуване, но преди месец съдът отхвърли исканията и прие доказателствата на партията. В платформата на „Възраждане“ е записано, че България трябва да възстанови и развива връзки със стари икономически партньори като Русия, Арабския свят, Далечния изток и страни извън ЕС. Костадинов се изказва против русофобите, поради което го наричат Копейкин.

6 – АБВ
Партията на отлюспилите се от БСП бивш президент Георги Първанов, и бивши министри Румен Петков и Ивайло Калфин. Сега са включили в листите си доц. Атанас Мангъров, виден противник на противоепидемичните мерки. Подозират ги, че още от самото си създаване партията е била в комбина с Борисов. АБВ беше коалиционен партньор във второто му правителство. Сега се борят за шанса да минат 1% и да вземат субсидия.

7 – Атака
Националистическата партия с несменяем лидер Волен Сидеров. Има твърд електорат, възможно е да вземе повече гласове от други националистически формации, както се е случвало в миналото. Най-много гласове взима през 2009 г. – 395 хил., на следващите два парламентарни избора слиза приблизително на 250 хил., после на 150 хил., и след това в коалиция с ВМРО и НФСБ взимат заедно 300 хил. Това са гласовете, за които ще се борят националистическите формации.

8 – КОД
Консервативно обединение на десницата – партия с лидер Петър Москов, бивш здравен министър от Реформаторския блок във втория кабинет на Борисов. Клони към крайното дясно, подчертано антикомунистическа и антируска. За 3 март Москов поиска да се избере друга дата за национален празник, защото тази се свързва с имперските интереси на Русия. Готови са да сътрудничат с Борисов, но нямат шанс да влязат в парламента.

9 – ДПС
Партията с неформален лидер Ахмед Доган ще вземе своите около 300 хил. гласа, като на последните избори. Интригата е дали ще си върне част от 100-те хиляди гласа, които отидоха при ДОСТ на Лютви Местан на миналите избори. Другата интрига е, че Делян Пеевски не се е кандидатирал в листите.

10 – Българска прогресивна линия
Партия на двама депутати от БСП, напуснали партията в края на 2020 г. заради избора на Корнелия Нинова за председател. Новата им формация е обявена за лява, единствените й възможности са да откраднат няколкостотин гласа от БСП, подозират ги, че работят за ГЕРБ.

11 – Демократична България
Коалицията обединява „Да, България“ на Христо Иванов, ДСБ, оглавявано от ген. о. р. Атанас Атанасов, новата партия ДЕН на Найден Зеленогорски, който води листата в Плевен, „Зелено движение“, както се преименува партия „Зелените“. Коалиция на която симпатизират образовани и хора на умствения труд. Ако има недоволство от определени хора в листите, преференциите могат да решат въпроса. Една от малкото политически сили, които са способни да участват в съдебна реформа, с промяна в закона за Висшия съдебен съвет и евентуално отстраняване на главния прокурор. Той е един от главните инструменти на властта на Борисов и стълб на мафиотския начин на управление с фасадна демокрация. Прокурорът Гешев е главен гарант и за бъдещето на Борисов при евентуалното му оттегляне от властта. Ако тази коалиция има някакъв недостатък, това са заслепените от закъснял антикомунизъм привърженици на ДСБ, които пречупват всичко през тази гледна точка. Те атакуваха остро „Да, България“ на Христо Иванов, когато беше създадена, с обвинения, че разединява дясното. Е, сега се обединиха, но таванът на подобни обединения на насипното дясно е бил 8-9% на изборите през 2014 г., когато те влязоха в коалиция с Борисов. Няма да бъдат трета сила, но ще имат решаваща роля за съставяне на правителство, от когото и да е.

12 – Възраждане на отечеството
Партия на Николай Малинов, бизнесмен, председател на движение „Русофили“. Той е бивш депутат от БСП (2012-2014) и издател на в. „Дума“, който напуска социалистите с мотив, че партията е загърбила националните интереси, има колеблива политика за „Южен поток“ и АЕЦ „Белене“ и др. За грижите си за опазването на руските паметници в България Малинов през 2011 г. е награден с орден „Пушкин“ от руския президент Медведев. През 2019 г. призидентът Путин го награждава с орден „Дружба между народите“. Преди награждаването в Мосва срещу него започва разследване за шпионаж в полза на Русия. Получава разрешение от съда да напусне страната за да пътува за награждаването. Съдията, издал разрешението беше обявен за персона нон грата в САЩ и беше наказан. На сегашните избори ЦИК отказа да запише тази партия в листите под името „Русофили за възраждане на отечеството“.

13 – Движение заедно за промяната
Партия на политика и бизнесмен Александър Томов, социалдемократ, бивш вицепремиер в правителството на Димитър Попов 1991 г., бивш изп. директор на комбинат „Кремиковци“ и шеф футболен клуб ЦСКА, професор в Софийския университет, сега водещ на авторско предаване в телевизия „Евроком“.

14 – Българско национално обединение
Партията, чрез която се явява на изборите движението на Васил Божков „Българско лято“. Лидер на партията е Георги Георгиев – Готи, кандидатирал се за кмет на София по-рано, получил под 500 гласа. Беше се снимал на предизборен плакат гол с тиква пред слабините си. От името на неговата партия се кандидатира за евродепутат Евгения Банева. Партията изглежда специализира да издига в листите си хора извън нея.

15 – Нация
Новоучредена в Ловеч партия, регистрирана през февруари т. г. Основател е малкоизвестният депутат отцепник от „Атака“ Кирил Гумнеров, който иска излизане на България от ЕС. Опит да обере или разсее националистически гласове.

16 – ПП МИР
Учредена преди две години партия от инж. Симеон Славчев, който беше общински съветник в Столичния общински съвет от „Движение 21“ на Татяна Дончева. В Съвета Славчев беше член на две постоянни комисии и зам.-шеф на Комисията по инфраструктура. Бутикова партия, която обединява професионалисти от различни браншове, на средна възраст. В целите й няма нищо оригинално, като на повечето партии – за прогрес, реформи и благоденствие.

17 – Коалиция „Граждани от протеста“
Коалиция, създадена през февруари 2021 г. за участие в изборите, между маргиналните партии Българската левица, партия КОЙ, Българска земеделска партия, Съюз на комунистите в България. Член учредител беше и Съюзът на свободните демократи на Стефан Софиянски, но той се оттегли от коалицията в последния момент преди регистрирането й в ЦИК. Целта на коалицията е вероятно да събере гласове от заблудени протестиращи, като и да отнеме от тези на Отровното трио и Мая Манолова.

18 – „Изправи се! Мутри вън!“
Коалицията се състои от гражданската платформа „Изправи се БГ“ на Мая Манолова, Движение България на гражданите на Меглена Кунева (която се оттегли и няма да се кандидатира в изборите, сега лидер е Димитър Делчев), Отровното трио, от което в изборите участват двама – адвокатът Николай Хаджигенов и журналистът и пиар експерт Арман Бабикян, „Движенние 21“ на Татяна Дончева и ЕНП на Мария Капон. Тази коалиция от много движения е другата от която могат да се очакват радикални реформи в следващия парламент, включително промяна в закона за ВСС и смяна на главния прокурор, като основен стълб на управлението на Борисов. Повечето от участниците в коалицията са решително с подобни намерения. Събирането на всички тях в тази коалиция им навлече много нападки, главно заради отцепилата се от БСП Мая Манолова, която традиционно е мразена от насипното дясно. Също така насипното дясно живееше с идеята, че протестът през лятото е техен, и Отровното трио им отнема гласове, които им принадлежат.

19 – Глас народен
Партия, която се свързва главно с двамата музиканти от „Хиподил“ Светльо Витков и Венци Мицов, който е и публицист и влиятелен в социалните мрежи. През 2017 г. се явиха на избори в коалиция с Реформаторския блок в който бяха останали част от политиците в насипното дясно, получиха общо 107 хил. гласа и останаха под чертата.

20 – Движение на непартийните кандидати
Новосформирано движение, което включва пореден отцепник депутат от БСП Славчо Велков в сегашния парламент, бившите депутати от „Атака“ преди години Минчо Христов и Стела Банкова, бившия шеф на Строителни войски ген. Пешлеевски, който беше и кандидат в листите на ДПС преди години.

21 – Републиканци за България
Новоучредената партия на Цветан Цветанов, бивш лидер на ГЕРБ и дясна ръка на Бойко Борисов. След корупционен скандал за апартаменти Борисов сне от него доверието, а Цветанов напусна сам ГЕРБ след скандала със снимките с чекмеджета и записите на Борисов. Като специалист по избори и местни структури Цветанов не е за пренебрегване. Поддържа натрапчиво силно евроатлантическа и антируска политика.

22 – Правото
Учредена през декември 2020 неизвестна партийна формация, регистрирана за пръв път от ЦИК. Няма данни за учредителите й, освен че са обявени за „будни граждани“, които регистрирали със собствени средства. Сред тях има юристи, наблягат на гражданския контрол, правото на гражданите. Лидер е адвокат Мария Колева.

23 – Благоденствие, обединение, градивност
Обявяват я още като партия БОГ, с лидер д-р Иван Габеров, издател, историк, преподавател по психология на религиите. Партията му иска постепенно да премахнат парите, дълговете и лихвите, да се бори с илюминатите и олигархичното устройство на света и т. н.

24 – Патриотична коалиция – Воля и НФСБ
Веселин Марешки с частната си партия се събра с Валери Симеонов в името на прескачане на 4-процентната бариера. Шансовете не са големи, затова те прибегнаха до включване в листите на бившия национален треньор Димитър Пенев и бившият футболист Петър Жеков. В последния момент към тях се закачи и БЗНС-то на бившия военен министър Николай Ненчев.

25 – „Партия на ЗЕЛЕНИТЕ“
Една от няколкото. Да не се бърка със „Зелените“, които се прекръстиха на „Зелено движение“ и влязоха в Демократична България. Тази Партия на зелените е отцепила се през 2001 г. от Зелената партия, която пък е учредена още през декември 1989 г. с лидер Александър Каракачанов. На регистрираната за тези избори Партия на зелениите, председател е Валентин Симов, известни лица не се забелязват. Също бутикова партия, разчитаща и съществуваща заради името зелени.

26 – Общество за нова България
Неясна партия, в чийто сайт за председател е посочен Радослав Стойчев, когото бъркат с бивш депутат от групата на БСП в предишния парламент. Но е съвпадение на имена, твърдят от партията. По последна регистрация партията имала нов лидер – Калин Крулев, който поиска извинение, че в настоящата публикация не сме го посочили като лидер на партията (поправяме този пропуск и се извиняваме, но така пише в сайта им). Крулев е бил кандидат за общински съветник в София от коалицията на НФСБ на Валери Симеонов и БДС Радикали. Като една от основните си цели като кандидат за съветник посочва събарянето на паметника на Съветската армия. Зам.-председател на партията е бившият депутат от СДС през 90-те години, по-късно и от НДСВ, Маргарит Мицев. Използват за символ някакъв вариант на герба на България със син цвят. Имат объркан сайт, в който не се разбира много, натискаш едно, отваря се друго, накрая на някои публикации има необясними текстове на латински.

27 – Български съюз за директна демокрация
Учредена преди 5 години политическа формация, с председател инж. икономист Георги Неделчев. Има и съпредседател, от малкото партии, които на сайта си представят своето ръководство с подробни биографични справки. Поставят си като задача въвеждане на безусловен базов доход, премахване на валутния борд и заместването му с граждански контрол на паричната маса. Ограничаване на министерствата до 14, агенциите до 5 и др. административни реформи и реформи във всички области.

28 – Коалиция ГЕРБ – СДС
Личната партия на трикратния премиер Борисов, с която се е запътил към четвърти мандат, но ще му трябват още поне две партии за коалиция, за да го постигне. СДС като малък предизборен придатък на ГЕРБ, е символна украса, да се заяви формацията като продължител на някогашното СДС. В последния момент към тях в листите се прикрепиха и отпаднали и отцепили се от ДПС – партията на Мехмед Дикме, бивш министър, също и Орхан Исмаилов, неотдавна изключен от собствената си партия, на която беше председател, защото се договорил за общо явяване с „Воля“ и НФСБ. Но в последния момент пъргаво се закачиха за по-големия локомотив. В листите на ГЕРБ има някои изненади. Борисов разполага с огромен ресурс и се опитва да привлече в гражданска квота популярни лица. Така Любен Дилов е станал водач на листата в Бургас. Друга обаче е голямата изненада – отсъствието на Владислав Горанов и Менда Стоянова от листите на ГЕРБ. Това подсказва, че Борисов се пази от тях, защото могат да влязат в разследване за подкупи, раздавани от Васил Божков. По обясненията на изгнаника в Дубай, Борисов му казал, че ще „оправи работата“ със закона, за да облагат по-благоприятно лотариите, но поискал „ще помагаш“. Както Божков се изрази – такса „помагане“. И Борисов го пратил при Менда и Горанов. Имало е срещи, Божков ги доказа и с есемеси. Законът е „оправен“ както трябва, така думите на Божков се потвърждават. Сега двамата отпадат от листите на ГЕРБ. Симптоматично е. Ще има развитие на скандала там. Дали с този главен прокурор, дали със следващ, който може да дойде скоро с промяна в закона.

29 – Има такъв народ
Известна като партията на Слави Трифонов. Направи кастинг за политици, на който се явиха амбициозни и ентусиазирани млади хора, учили по чужбина. Представи листите си, в които влизат сериозни експерти в различни области. Не изглежда като сбор от шоумени с чалгаря начело, както си я представят някои. Имат радикални идеи за изцяло мажоритарна избирателна система, намаляване на депутатите на 120, намаляване на партийните субсидии и др. На някои от тези идеи беше получена подкрепа с внушително мнозинство на референдум през 2016 г. При тази партия съществува риска, като при всяка нова партия добила влияние, в нея да са вкарани „подводници“, които да обслужат силните на деня и които в определен момент ще се отцепят. Или още преди изборите правят драматични скандали и гръмко я напускат. Това се е случвало с партията на Жорж Ганчев в миналото, и с други партии. Като всяка новоучредена партия, към нея са се прилепили пъргави амбициозни хора, минали и през други партии или с неясно минало и интереси. Но в „Има такъв народ“, която се очертава като трета политическа сила, на челни места в листите са достатъчно известни имена, сред които сценаристите от шоуто, чиято позициия е ясна и не могат да се очакват изненади.

30 – Пряка демокрация
От най-екзотичните партии, регистрирани на изборите тази година. За смяна на представителната демокрация с пряка демокрация. Още по-радикални промени, в сравнение с партията на Слави Трифонов – да има 90 депутати, ограничаване броя на министри, кабинети, 10 хил. души местно управление, 1000 души областно управление и т. н., подробна програма с предвидена професонална армия подкрепена от система „оръжие във всеки дом“, учредяване на нова държавна банка, борси, летище и др., индустриални и селскостопански реформи, опазване на реколтата от цигански набези, забрана за сексуални контакти до 18-годишна възраст и много други, описано е надълго и нашироко в сайта им. Лидер – Петър Клисаров, предприемач.

Иван Бакалов, журналист

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *