2581 зрелостници в Пиринско подадоха завления за матурата по български и литература

2581 зрелостници от училищата в Пиринско, което е с 89 повече от миналата година, искат да се явят на матурата по български език и литература. За втори ДЗИ са подадени 2597 заявления, от които 886 са за държавни изпити по теория и практика за придобиване степен на професионална квалификация.

Припомняме, че настоящите дванадесетокласници са последният випуск, „вървящ” по стария училищен закон и програми. Съответно абитуриентите могат да избират за втора матура общообразователен предмет, като от тази възможност са се възползвали 1711 зрелостници, пише в. „Струма“. От предстоящата учебна 2021/2022 година завършващите средно образование в професионалните гимназии/паралелки задължително ще полагат като втора матура ДКИ /държавен квалификационен изпит/, а съвипускниците им в другите училище ще държат ДЗИ по предмет от профилиращата подготовка.

До 18 май ще бъдат обявени списъците с разпределение на зрелостниците по училища, сгради, зали и ще бъдат издадени служебните бележки за допускане до изпитите. Задължителната за всички ученици матура по БЕЛ от сесията май-юни е насрочена за 19.05., на 21.05. е вторият ДЗИ. В периода 26-31.05. е третият ДЗИ по желание на ученика, за който има подадени 23 заявления.

„Както и при миналогодишната кампания, държавните зрелостни изпити ще се проведат при стриктно спазване на противоепидемичните мерки”, коментира началникът на отдел ОМДК в Регионалното управление на образованието Методи Попов и подчерта, че наред с личните предпазни средства, коридорите за придвижване и отделните входове, в изпитните зали ще бъдат разпределени по 8, максимум по 9 зрелостници.

Обявяването на резултатите е до 7 юни, а до 22 юни е връчването на дипломите за средно образование.

За учебна 2021/2022 г. оценките от матурите ще могат да се ползват за вход в 41 /от 51 акредитирани/ университета в страната, затова, както коментират образователни специалисти, предстоящите ДЗИ са с още по-голяма степен и важност.

Друг изключително важен въпрос е кога и как ще се възобновят присъствените учебни занятия, затова и вчера директори трескаво следяха училищната поща в очакване на заповедта, регламентираща този процес. Според индикациите, дадени от здравния министър проф. К. Ангелов на вчерашния брифинг, и прогнозите се очаква дванадесетокласниците да се завърнат по класните стаи на 12 април, веднага след пролетната ваканция. Така абитуриентите ще имат точно 21 учебни дни до 14 май, когато учебната година за тях свършва.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *