25 000 празнуваха титлата на „Рейнджърс“, всички мерки бяха нарушени

25 000 празнуваха титлата на „Рейнджърс“, всички мерки бяха нарушени

Над 25 000 души са излязли по улиците на Глазгоу в различни часове на неделя, а и след полунощ в понеделник сутрин, за да отпразнуват 55-ата титла на Рейнджърс в шотландското първенство.

Въпреки мерките срещу пандемията, забраните, полицейските блокади на възлови места в града, футболните привърженици не се отказаха да наводнят площадите и булевардите.

На „Джордж Скуеър“, централния площад в Глазгоу, купонът продължи до рано сутринта в понеделник, а опитите на униформените да въведат ред останаха напразни. След тълпите със синьо-бяло-червени шалове, фланелки и знамена гледката бе на купища отпадъци, предимно бутилки и кенове.

„Рейнджърс“ не бе печелил титлата от 2011-а, след което мина през четвърта дивизия, изхвърлен заради финансови проблеми. В неделя обаче стана първият шампион в европейския футбол за годината, още на 7 март!

Но имаше и страшно много гняв срещу партито, защото мерките в страната все още са строги в условията на пандемията от Covid-19.

„Споделям разочарованието и гнева на много хора, направихме толкова жертви като общество в последните месеци, за да видим това. Не е честно към хората, към страната ни, полицията и здравните работници. Всички мерки бяха нарушени!“, написа в Туитър първият министър на Шотландия Никола Стърджън (глава на местното правителство).

Тя опита да призове феновете да не се събират на големи групи, но напразно.

В местния парламент тази сутрин купонът бе наречен „чисто безумие“, а депутат дори отиде по-далеч – обвини Рейнджърс, че не е направил достатъчно да спре запалянковците.

„Нашият мениджър Стивън Джерард още в събота предупреди да се празнува с отговорност и без да се нарушават мерките“, отвърна в официално съобщение клубът.

Така беше, но още тогава бе ясно, че няма как да накараш феновете, чакали толкова дълго, да седят по домовете си след такъв триумф.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *