2 на всеки 5 деца наказвани с шамари, ако не слушат

Родителите на 38% от малчуганите до 5-годишна възраст и почти 40% от децата между 6 и 11 години прибягват до физически наказания при дисциплинирането им. Това сочат данни от първото представително проучване на УНИЦЕФ за проблема с насилието у нас. Следователно 2 на всеки 5 хлапета са наказвани с шамарчета, ако не слушат. При тийнейджърите процентът е по-малък – 32, или 1 на всеки 3.

Родителите, които заплашват децата си с физическо насилие обаче, са повече. При децата до 5 години са 57%, при тези между 6- и 11-годишна възраст са 63%, а за тези между 12 и 18 – 47,5%. Малчуганите, които са в последните градински групи и начален етап, са и най-често наказваните.

Родителите на близо 27% от децата между 6 и 11 години ги наказват да стоят само е една стая или ги пращат в друга, сочат данни от изследването. При другите възрастови групи процентът е наполовина.

В последните години отношението към физическото насилие като възпитателно средство все пак се променя в положителна посока, коментира Ивайло Спасов от УНИЦЕФ. „Ако преди десетилетия е било масово децата да бъдат пошляпвани или да се стига до системно тежко физическо насилие с посинявания и порезни рани и подобни неща, то в настоящето има все още подобни проявления, но не са толкова масови и трябва да се признае позитивната роля на родителите“, каза той. Все повече са родителите, които залагат на позитивния подход при дисциплинирането на децата си.

Близо 100% от тях са посочили, че обсъждат спокойно даден проблем с хлапето си. Средно 88% от родителите на деца от 12 години и и 77% от тези между 12 и 18 години са посочили, че предпочитат да го разсеят, ако е направило нещо. „В своите възпитателни мерки те разговарят с децата си. Със собствения си пример се опитват да покажат кое поведение е редно и кое не. Това коства много усилия, търпение и нерви, но не са преобладаващи случаите, в които децата са шамаросвани, наказвани в ъгъла, заплашвани, пренебрегвани“, посочи още Спасов.

От изследването на УНИЦЕФ става ясно още, че 47%, или всяко второ дете до 18-годишна възраст е преживяло някаква форма на насилие. Най-много (45,9%) от тях са станали жертва на емоционален тормоз. Най-често това пък се случва в училище, а най-рядко у дома. Едно от всяко 7-о дете пък съобщава, че е било жертва на онлайн тормоз, особено чрез социални мрежи.

Физическото насилие също е често срещано при децата. Всяко трето (31,2%) от тях е станало жертва на тормоз вкъщи, училище или общността. По-често на физическо насилие са подложени момчетата. У дома децата стават жертва на родителите си или братя и сестри, докато в училище на съучениците си.

Около 16%, или почти 1 от всеки 6 деца и млади хора, споделят, че са били подложени на сексуално насилие в детството си. На него по-често жертва стават момичетата. Според половината от анкетираните момичетата сами имат вина, че са изнасилени, тъй като вземат наркотици или излизат късно. 13% от всички деца са станали жертва и на трите форми на насилие.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *