2 г. условно за пастира, предизвикал огромния пожар в Кресненското дефиле

Пастирът Костадин Митев, който бе обвинен за огромния пожар в Кресненското дефиле преди 5 години, бе осъден на 2 години условно. Осъдителната присъда бе постановена днес от Районен съд – Благоевград, след като веднъж той беше оневинен на първа инстанция, но Окръжен съд отмени оправдателната присъда заради допуснати съществени нарушения и върна делото за разглеждане на друг състав.

С новата присъда той е признат за виновен за това, че това, че на 24 август 2017 г. около 12 часа в землището на село Мечкул, в района на местността Долни Мечкул, южно от „пресъхналия водоем“, по непредпазливост – чрез хвърляне на незагасена цигара в сухата трева, запалил чужди имоти на обща стойност 33 902 435,61 лева, като с деянието са причинени значителни вреди на обща стойност 6 119 944,24 лева, находящи се в общините Симитли и Кресна. За извършеното по непредпазливост престъпление на подсъдимия е наложено наказание от 2 години условно с 5-годишен изпитателен срок.

Присъдата подлежи на обжалване в 15-дневен срок пред Окръжен съд – Благоевград, предаде „Струма“.

Припомняме, че огромният пожар над Кресненското дефиле унищожи 16 000 декара площи, от които 13 000 са горски насаждения. Изпепелени бяха още пасища, треви и храсти, както няколко къщи и лек автомобил. Пожарът беше определен като истинска екологична катастрофа.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *