180 години църквата „Света Неделя“ в Сатовча пази мощи на петима светци

180 години църквата „Света Неделя“ в Сатовча пази мощи на петима светци

Църквата „Света Неделя“ в село Сатовча, която е паметник на културата, тази година става на 180 години. Храмът е построен през далечната 1844 г. и дава вяра, надежда и упование на вярващите. А подготовката за храмовия празник на 7 юли, когато ще е кулминацията на честванията, вече върви.

„Искаме да поканим много гости, дарители, общественици. Тук ще е и Неврокопският митрополит Серафим, който ще води тържествената света литургия в празничния ден, в който ще се раздаде на присъстващите и курбан. През последните години ремонтирахме и покрива, и сградата“, сподели отец Тодор, който служи в църквата „Света Неделя“.

Той разкри, че една от трите чудотворни икони в България на свети Стилиян се намира в храма. Светецът обикновено се изобразява с благославящ жест в иконите и държащ в лявата ръка пеленаче или малко дете. На чудотворната икона в Сатовча свети Стилиян държи не едно, а 14 пеленачета.

„Защото при раждането на Иисус Христос цар Ирод заповядва да убият 14 000 младенци. Сигурно поради това тук бебетата са 14. Тази чудотворна икона е посещавана от много хора в страната и пред нея преди години беше отслужен молебен за здравето на нашия известен футболист Стилиян Петров, който страдаше от коварно заболяване“, каза още отец Тодор.

В божия дом в Сатовча се съхраняват в специално мощохранилище светите мощи на света Екатерина, на света Петка, на свети Пантелеймон, на свети Теодор Стратилат и на Теодосий Велики, както и частица от светия кръст Господен.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *