Новините

18 случая на грип „Камбоджа“ у нас, половината са в болница

18 случая на грип „Камбоджа“ са установили досега в Националния център по заразни и паразитни болести. При половината се е наложило болнично лечение. Сред тях и 7-годишно дете с грип. То е с мозъчен оток в Инфекциозна болница в София. Пробата му е установила наличието на сезонния грип А на 14 февруари, предстои скоро да бъде изписано.

Ден по-рано стана ясно, че

3-годишно дете се е лекувало в същата болница „Проф. Иван Киров“

в София, като при него на 12 февруари също потвърден сезонния грипен вирус A(H3N2)- Камбоджа. То вече е изписано, съобщиха от лечебното заведение.

Досега в НЦЗПБ са изследвали 1140 проби за наличието на грип, уточни проф. Нели Корсун, която е завеждащ лабораторията „Грип и ОРЗ“ в НЦЗПБ. 18-те потвърдени случая са само от няколко области в страната – Златоград, Ямбол, Севлиево и в София. 9 от тях са от Ямбол, като инфекцията е протекла по-леко и не се е наложило прием в болница и пациентите са били на домашно лечение.

При всички останали потвърдени проби на грип обаче се е наложила хоспитализация, като засега няма информация за пациент починал от усложнение от грип. Грипът тип „Камбоджа“ протича с температура – обикновено над 38 градуса, с главоболие, болки в мускулите и ставите.

Хремата не е от най-типичните симптоми.

Те обикновено отминават в рамките на една седмица. Усложненията от този грипен вирус могат да доведат до пневмония или влошаване на съществуващо състояние, като астма.

„ В сравнение с предишни сезони са много малко установените случаи“, каза проф. Корсун и напомни, че през миналата година не е имало нито една регистрирана

положителна проба на грип. „ През този сезон случаите на заболели от грип са повече, но са много малко в сравнение с преди пандемията, когато имахме стотици “, констатира още вирусологът. Основната причина да няма голямо разпространение на грип е спазването на противоепидемичните мерки. Те са ефективни не само срещу коронавирус, но и срещу другите респираторни вируси, коментира още проф. Корсун.

Припомняме, че в края на януари у нас бе регистриран първият случай на заразен едновременно с грип и коронавирус – Флуорона. Пациентът тогава беше дете от Ямбол, за което се знае, че премина домашно амбулаторно лечение. Засега няма нови случаи на инфектиран пациент

едновременно с грип и с COVID-19,

каза още вирусологът.

И 18-те случая на грип у нас са така наречения вариант Камбоджа, който циркулира преобладава в Европа. Най-рисковата група за този вирус са възрастните хора над 65 години, а децата са основния разпространител на вируса. Понякога обаче и при тях се стига до усложнения. Ваксинирането срещу грип е възможно и по време на грипния сезон, обясни още проф. Корсун. Важно е обаче човекът да е здрав.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *