150-200 лева за агне от фермата за Великден

Средно около 150-200 лева ще ни излезе да си купим директно от ферма цяло агне за Великден и Гергьовден, които тази година се падат буквално през няколко дни. Това показва проверка на „Телеграф“ сред стопани, които гледат такива животни и са пуснали десетки обяви в интернет и социалните мрежи, за да предлагат стоката си за двата християнски празника.

Цената на цяло агне от ферма е 6-7 лева за килограм живо тегло

Предлагат се животни с тегло между 20 и 40 кг. Но когато се отделят руното, главата, костите и карантиите, реалното тегло спада наполовина. Така, ако агнето в кошарата е тежало 20 килограма, само месото от него ще излезе около 10 кила. Това обаче е напълно достатъчно да се нахрани компания от десетина души. Може дори да стигне и за двата празника, зависи кой колко си хапва.

Точно такива компании най-често си взимат цяло животно от ферма, за да го пекат в пещта на някоя вила или къща за гости, където да посрещнат празниците.

С един куршум два заека

Тъй като тази година Великден и Гергьовден са през четири дни, много хора ще предпочетат да си вземат по-голямо агне, за да могат да го ползват и за двата празника. Както казват самите стопани – положението е „с един куршум два заека“.

Мнозина убеждават потенциалните си клиенти да си вземат именно по-едро животно от порядъка на 35 килограма. Стопаните се кълнат, че въпреки големината си, агънцето е все още сукалче и се е родило само преди два-три месеца.

„Има вярване, че голямото агне е едва ли не шиле. Напротив.

Такова животно има много хубав рандеман и отличен вкус

обяснява фермер от едно пловдивско село, който също е пуснал обява в интернет, че продава животни за празниците. По думите му, в стадото му останали едва две такива едрички животни. И ако клиентът иска някое от тях за Великден, трябва да остави капаро 50 лева: „за да знам, че сте сериозни“. „Много са ме мамили и вече искам капаро. Миналата година разни хора си запазваха агнета, Великден мина и замина и аз трябваше да си ги коля за себе си“, казва стопанинът.

Неговите животни са кръстоска между породите Ил дьо Франс (месодайна) и Лакон (за мляко и месо). Всичките му агнета били родени след януари, дори повечето след 1 февруари, тоест са на възраст два месеца и нещо. В хубаво време ги извежда да пасат трева, а отделно все още сучат от майките си.

Всички фермери заявяват, че няма никакъв проблем да превозваш едно агне за собствена консумация в багажника си. „Нормално е по Великден всеки да има агне в багажника си.

И катаджиите дори имат агне в багажника си

Знам, защото те купуват от мен“, обяснява стопанинът от Пловдивско, който едва наскоро се е захванал с животновъдство на село, след като 25 години е работил като софтуерен инженер във Франция.

Човекът е готов да даде телефона на ветеринара, който обслужва стадото му от 35 овце, за да са сигурни клиентите, че животните му не са приемали антибиотици. „Дори не им давам препарати за обезпаразитяване, защото си пасат в моя двор. Гледам ги като деца“, обяснява фермерът. Той обаче признава, че някои негови колеги не са толкова коректни.

Дупчат агнето с антибиотик и после го продават

без да спазват карантината. Трудно можете да се доверите на случаен човек. Тук обаче сте попаднали на сигурна ферма. Гарантирам, че в агнетата няма и следа от антибиотик“, кълне се стопанинът.

Друг фермер от Старозагорско също убеждава клиентите си да си вземат по-едро животно. Агне с тегло 30-40 килограма дава 60-65% рандеман, обяснява той и добавя, че има и 45-килограмови. „Не са възрастни, на 3-4 месеца са, но аз много ги храня. Онзи ден един си избра едно, излезе на кантара 50 килограма. Беше радостен, че ще има и за Великден, и за Гергьовден“, споделя фермерът.

По думите му, неговите животни са хранени само с царевица и люцерна, освен това и сучат. „Не им давам никакви комбинирани фуражи. Има някои, които ги отбиват, вземат от майката млякото, докато агнетата растат само на корем“, отбелязва той.

По думите му, клиентът е хубаво да звънне ден-два по-рано, а на място може да си избере животно директно от кошарата. Има човек, който го коли, одира и отделя карантиите, като услугата струва 15-20 лева. „Коли го, дере, отделя главата, червата. Взимате, каквото ви трябва“, казва стопанинът и напомня, че когато идваме, трябва да си вземем поне две големи найлонови торбички. А най-добре – чували за грозде.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *