150 лв. за чадър и два шезлонга в „народното“ Приморско?

До 150 лв. ще струва еднодневен плаж през това лято в Приморско, показва заповед за отдаване под наем на ивицата “Младост ММЦ “ на служебния министър на туризма Илин Димитров. В нея фирмата, която през следващите 5 години е избрана за наемател на плажа – “Ем Би Би Турист”, е предложила при участието си в търга да дава 1 чадър или 1 шезлонг на цена до 50 лв. Цените на плажните принадлежности, посочени в повечето други търгове за отдаване под наем, са между 20 лв. и 50 лв. за 1 брой принадлежност.

Цената, която ще получава държавата за отдаването под наем на плажа в Приморско, е 251 900 лв. без ДДС. Тоест при максимална цена от 150 лв. за комплект за сезона наемателят трябва да продаде около 1680 комплекта, без да се смятат разходите за спасители и чистене, преди да започне да печели.

Практиката показва, че голяма част от плажовете у нас се преотдават на хотелиери, които включват безплатен чадър и шезлонг в пакетите за своите клиенти на по-високи от цените за крайни клиенти. Тоест реално държавата често избира посредници, които преотдават ивиците на бизнеса вместо да ги стопанисват. Затова и от бизнеса и в частност Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация (БХРА) от години настояват за промяна на концесионния модел и на условията за отдаване под наем, които бяха въведени от бившия министър на туризма Николина Ангелкова с обещанието, че цената на чадърите ще бъде стотинки или максимум левче. Което обаче не се случи. Промяната на модела трябва да се направи от редовен кабинет, който да промени методиката за отдаване, като според бизнеса трябва да се заложи максимална норма на печалба при преотдаване на хотелиери. Сред другите идеи е плажовете да се прехвърлят за стопанисване на общините.

Самите стопани на плажовете заявяват, че с максималната цена се застраховат предвид високата инфлация, тъй като към момента е трудно да се правят прогнози за бъдещите им разходи.

Кандидатите за наемане на плажове у нас са се увеличили, а цената, която те предлагат за стопанисването на ивиците, достига до 7 пъти над първоначално обявената като минимална от държавата, откакто като наблюдатели в търговете са се включили представители на ДАНС, МВР и КПКОНПИ, посочи министърът на туризма Илин Димитров преди дни. Тогава той подчерта, че плажовете са предложени за отдаване под наем за срок от 5 години вместо на концесия за 25 или 30 години.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *