13 от екипа на Осмо СУ – Благоевград с коронавирус, директорът в болница

С 5 отсъстващи ученици и 13 болни от персонала започна вчера присъственото обучение на шестокласниците в благоевградското VІІІ СУ. Така след като три месеца учиха онлайн, учениците от 6 клас отново влязоха в класните стаи, като конкретно за VІІІ СУ от 97 шестокласници на училище вчера дойдоха 92-ма. На фона на това обаче 13 души са в болнични, пише в. „Струма“. От цялата администрация и ръководството на работа е единствено зам. директорът по учебната дейност Рая Барбулска.

Всички останали – директорът С. Биров, зам. директорът АСД Екатерина Атанасова, счетоводителката, завеждащият АТС, медицинската сестра… са болни. Отсъстват и начални учители, както и преподаватели в прогимназиален етап. Повечето от тях бяха включени към първата група и се ваксинираха в периода 10-12 февруари, а сега трябваше да им бъде поставена втората доза. Те обаче са с коронавирус и са хоспитализирани.

Директорът С. Биров е в Специализираната болница за активно лечение на пневмо-фтизиатрични заболявания. Съпругата му, която е начален учител, е изписана от болницата, а вчера се очакваше от болницата да излезе и учителката в занималнята. Под карантина са два класа в начален етап и една група за целодневно обучение.

Отсъствието на педагози заради заболяването им от Ковид-19 изправи пред сериозно предизвикателство училището, но с вътрешни размествания и влизането на заместници ситуацията е овладяна. Най-трудно се оказва да се намери учител по биология и химия, но такъв специалист е осигурен през банката кадри на РУО. За момента няма заместващ преподавател по изобразително изкуство. „Наличният” учител Димитрина Гошева поема част от часовете, а другите часове води педагогическият съветник Жулиета Думбанова. Така тя влезе вчера при ученици от шестите класове и обсъждаха въпроси, свързани с употребата на алкохол, цигари и енергийни напитки.

„Присъственото обучение на шестокласниците стартира успешно”, констатира директорът на ІІІ ОУ Михаил Спасов и допълни, че в петте паралелки в 6 клас на училище не са дошли 5-има ученици. По отношение на ситуацията с пандемията той коментира, че заради два положителни за Ковид-19 резултата на учители и един на ученик под карантина от 4 март още един клас в начален етап. От двете болни учителки едната е в болница и както сподели директорът, състоянието й не е добро. „Осигурили сме заместници. Наели сме и фирма, която от 5 март рано сутринта, преди учебните занятия, да извършва цялостна дезинфекция на сградата на училището и на физкултурния салон”, каза М. Спасов.

Наред с шестокласниците вчера по класните стаи се завърнаха и учениците от 9 от 12 клас. По този повод директорът на Гимназията по икономика Ася Бояджиева сподели, че е създадена необходимата организация. 5-те паралелки със 130 абитуриенти учат присъствено сутрин, а 4 класа с ученици в 9 клас са на училище следобед. „Колегите и дванадесетокласниците са мотивирани и имат желание да се подготвят за предстоящите им държавни зрелостни изпити. Притесненията им бяха как и доколко това ще се случи с обучението в електронна среда от разстояние”, призна директорът на ПГИ, където в момента има един учител с коронавирус.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *