11 неща, които никога да не казвате в Мадрид

Испанската столица Мадрид е едини град с доста отпусната атмосфера, но има някои „правила“, които трябва да имате предвид, когато го посещавате.

Разбира се, първо като туристи е важно да научите кои са законите, които не бива да нарушавате.

Но докато действията обикновено са по-силни от думите, има и ключови фрази, които е по-добре никога да не изричате. Ето списък с 11 такива неща, които никога да не казвате в Мадрид.

„Аз съм фен на „Барселона“

Мадридчани вземат футбола много насериозно, така че ако сте привърженик на най-големия съперник на Мадрид, по-добре е да го запазите за себе си. Ако не можете да викате за „Реал“ Мадрид, поне се опитайте да покажете малко ентусиазъм за втори най-голям отбор на града – „Атлетико“.

„Не ям месо“ (или по-лошо – шунка)

Повечето испанци всъщност нямат против, ако не ядете месо. Но шунка? Това е нещо много сериозно в Мадрид, тъй като иберийската шунка е голяма гордост за местните хора и за града, съобщава The Culture Trip.

Ако наистина сте стриктен веган, не збаравяйте да попитате сервитьора дали ястието, което ви сервира, има шунка. Често парчета шунка се добавят към зеленчуците или пастата, но това не е споменато в менюто.

„Аз съм веган“

Ако най-накрая сте убедили мадридчани, че може да ви се вярва, въпреки че не ядете месо, не съсипвайте всичко като им обясните, че няма да пробвате тяхното специално сирене манчего или испански омлет. В Мадрид няма много варианти за вегани, затова помислете внимателно преди да го посетите, ако сте на много строга диета.

„Не мога да ям повече“

Най-големият грях в Мадрид е да кажете на испанска баба, че сте се наяли. Ако ядете в нечий дом и кажете на домакина, че сте се наяли, не само че ще го обидите, но и ще ви сложат много повече храна. По-добре е да кажете нещо като „още съвсем малко“. По този начин ще ви сервират още една малка порция и няма да обидите домакина.

“Estoy embarazada” (когато се чувствате засрамени)

Англоговорящите често допускат тази грешка. Тя се получава при думи, които звучат почти еднакво на различни езици и означават еднакви неща. Има и такива, обаче, които звучат еднакво, но имат различно значение. Бъдете внимателни, когато говорите испански, защото “embarazada” не е като “embarrassed“ (засрамен) на английски, а всъщност значи „бременна“.

„Не си ли твърде възрастен, за да живееш с вашите?“

Мадридчани често живеят в дома на родителите си докато навършат 40. Култура, която се гордее със семейните си връзки, и в същото време се бори с икономически трудности в последните години, не прави нещата лесни за младите хора, които искат да живеят сами.

Липсата на работа и скъпият живот затрудняват жителите на столицата да се сдобият със собствен дом и това е чувствителна тема. Затова по-добре не я засягайте.

„Но защо Барселона иска да се отдели от Испания?“

Освен ако наистина не искате да прдизвикате гореща дискусия, която да продължи с часове, по-добре да оставите този политически въпрос настрана в Мадрид, а и в цяла Испания.

„А какво стана с Франко?“

Испанската демокрация е относително млада в сравнение с други държави. След като диктатурата на ген. Франко приключва през 70-те години, спомените са още пресни, а много възрастни хора в Мадрид са живели във времето след Гражданската война и управлението на Франко.

Много хора имат роднини, загинали във войната или живели в трудните времена на корупция и цензура, затова въпросът може да е много чувствителен. Избягвайте да задавате твърде много въпроси, особено на възрастни хора, които не познавате добре.

„Къде са такос и буритото?“

Испанската храна и мексиканската храна са напълно различни. Въпрекич е можете да откриете мексиканска храна в Мадрид, разберете, че испанската кухня няма нищо общо с лютото такос. Преди да пристигнете научете повече за традиционните ястия в Мадрид (които са съвсем различни от бурито) и си направете планове да опитате някои от тях.

„Не, благодаря, не пия“

Да откажете алкохол ще ви спечели черна точка в Испания. Мадрид има култура, основана до голяма степен на яденето и пиенето. Макар че няма често да срещнете мадридчанин, койтоп да пие до безпаметност, насладата от чаша испанско вино е част от цялото преживяване. Дори и да не сте големи пиячи, няма проблем. Просто изпийте едно за отбора или поне пробвайте някое испанско вино.

„Къде е паркирана колата?“

Мадрид е град на ходенето пеша и обществения транспорт. Има таксита, но най-добрият начин да се насладите на града е като ходите. Така че обуйте си спортни обувки и не се оплаквайте. Все пак има много по-лоши неща от това да се разхождате по красивите улици на Мадрид пеша.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *