11 неща, които може да видите само в Северна Корея

„Една от най-щастливите държави в света“, „Гробница на истински еднорог“, „Доброто настроение на президента осигурява хубаво време“. Колкото и странно да изглежда, това не са случайни изречения. Всичко това се отнася за Северна Корея.

В тази страна на парадоксите постепенно започват да пристигат все повече любопитни туристи. Със сигурност мотивът им е да видят нещо наистина различно, но всъщност изобщо не подозират колко странни неща съществуват там.

Вижте 11 факта за Северна Корея, които със сигурност ще ви удивят:

1. „Корейски“ календар

През 1997 г. Северна Корея приема ново летоброене, според което сега там е 109-а година. Началото е рождената година на Ким Ир Сен – 1912. Всички напечатани календари имат два варианта – за севернокорейци и за останалата част от света.

Ким Ир Сен има много почетни титли, като „Вечен президент“. Такива имат и синът и внукът му, но те никога не са наречени президенти.

2. Социални класи

През 1957 г. властта в Северна Корея разделя страната на три основни социални класи – лоялната класа ядро (домат), „колебаеща се класа“ (ябълка) и „враждебна класа“ (грозде). Всички те са разделени на 50 групи.

– доматите са червени отвътре и отвън. Тези хора са доказали верността си към партията. Те имат най-голям шанс да бъдат политици или военни.

– ябълките са червени само отвън. Тези хора трябва да се усъвършенстват и в повечето случаи са обикновени граждани.

– гроздето са тези, които нарушават закона. Например хора, които се опитват да се обадят по телефона в чужбина.

Статусът („сонбун“) е включен в личните данни на всеки човек, когато той навърши 17 години. Той влияе на бъдещето на човека за важни неща като избор на образование, професия и т.н. Между другото, властта в Северна Корея отрича съществуването на класово разделение.

3. Пътища

В Северна Корея почти няма построени пътища. Едва около 8% от пътищата са покрити с твърда настилка.

Но това всъщност не е проблем за обикновените граждани. Целият транспорт в страната се контролира от властта и само военните и политиците могат да си позволят автомобили. Останалите обикновено се возят с колело.

4. Жени регулировчици

Като се има предвид горепосоченото, в страната има много малко светофари. Но все пак в големите градове има нужда от контрол на движението. Това обикновено е работа на добре изглеждащи момичета. Жената регулировчик трябва да бъде неомъжена и под 26 години. Когато тя излезе извън тези условия, трябва да напусне работа.

5. Могъщият Ким Чен Ир

Бившият лидер на Северна Корея не е бил обикновен човек. Неговата биография, която се изучава в училище, гласи, че той е роден на връх Пектусан и в този момент една звезда озарила небето и внезапно се появила двойна дъга.

Освен това той се научил да ходи и да говори преди да навърши 1 година. След смъртта му медиите съобщават, че „пластове лед са се откъснали с необичайно силен шум в езерото Чон на връх Пектусан, а снежна буря със силен вятър ударила региона“.

Според други източници, обаче, лидерът бил роден във Вятское, Русия, където баща му се опитвал да се скрие от японците. Изглежда всеки сам трябва да реши коя версия изглежда по-достоверно.

6. Еднорозите съществуват

Севернокорейските учени твърдят, че еднорозите не са въображаеми същества. Местни археолози са намерили древна бърлога на тези митични създания. Мястото е в столицата Пхенян. Такова „магическо“ откритие със сигурност засилва социалната власт и патриотизма у гражданите.

7. Вълшебна медицина

Северна Корея твърди, че е намерила лек за вируса МЕРС, СПИН и ебола. „Чудодейните“ инжекции помагат и за облекчаване на рак, сутрешно гадене и стреса, причинен от компютрите. В това лекарство има червен женшен, отглеждан в района на Кесън, както и злато и платина.

8. Игрите Ариран

Около 1000 000 души (без зрителите) участват в музикално-танцувалния спектакъл на един от най-големите стадиони в света. Показват се различни сцени, най-вече във възхвала на властта и великата и могъща държава.

Визитната картичка на фестивала е т.нар. жив екран. Участниците държат хиляди цветни платна, за да създадат образ, и ги променят под зададен сигнал. Ариран е включен в „Книгата на рекордите Гинес“ като представлението с най-голям брой участници.

9. Дрехи и мода

Жените в Северна Корея не следят международните модни тенденции, но те също искат да изглеждат красиви. Най-често носят строги ежедневни комбинации, като униформите също могат да се носят в ежедневието.

Севернокорейките имат специална слабост към токчетата. Те могат да прекарат цял ден в такива обувки и това би било напълно нормално.

Колкото до грима, той не им е нужен и тяхното ежедневие и работа не го изискват. Всичко се променя при национални празници и тържества – жените използват ярък грим и носят пъстри национални костюми.

10. Отряд за развлечения

Освен редовната армия от войници, има специален отряд за забавления в Северна Корея. Той се състои само от красиви млади момичета и тяхната главна задача е да придружават високопоставени военни в свободното им време.

Тези момичета са част и от редовната армия и трябва да следват правилата за военните. Официално те са част от въоръжените сили на страната.

11. Щастлива страна

Севернокорейски учени са провели проучване със следния резултат: Корейската народно-демократична република е една от най-щастливите страни в света. По-точно, на второ място след Китай. Все пак властите правят толкова много неща, за да направят гражданите си „щастливи“ и да повдигнат техния дух.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *