100 пациенти с усложнения препълниха Ковид отделенията в 4-те благоевградски болници

Пациентите с усложнения от Ковид-19 в благоевградските лечебни заведения от ден на ден се увеличават. Вчера на обяд общият брой на хоспитализираните в ковидните отделения на четирите болници наближаваше 100 човека, пише „Струма“. 48 са болните в МБАЛ – Благоевград, които са настанени във вътрешно и инфекциозно отделение. От вчера като ковидно отново заработи и отделението „Уши, нос, гърло“. В него вече са приети двама пациенти с коронавирус. Капацитетът му е за 13 човека, заяви болничният директор д-р Огнян Митев. 6-има болни в по-тежко състояние са в интензивното отделение.

Във вътрешното отделение на частната болница ПУЛС хоспитализираните с усложнения от коронавирус са над 20. „Отделението е пълно. По 6-7 човека на ден изчакват някой да бъде изписан, за да се освободи легло. Ситуацията е динамична, дано не се стига до заболеваемостта от ноември- декември миналата година”, заяви началникът на вътрешно отделение д-р Антоанета Хаджиева.

Изцяло запълнен е капацитетът на ковидното отделение на онкоболницата. „Всички 7 легла в ковид сектора са заети. Повечето са наши пациенти, но има и случаи на лица, които не са онкоболни, които сме приели, след като са изпратени от спешно-приемно отделение поради липса на легла в другите болници. Това, което наблюдаваме, категорично показва, че сме в третата вълна на разпространение на коронавируса“, заяви управителят на СБАЛО „Св. Мина“ д-р Георги Георгиев.

12 са пациентите с коронавирус, които се лекуват в общинската болница за белодробни заболявания, известна повече като бившия Тубдиспансер. „Отделението е пред изчерпване на капацитета от 14 легла за болни с Ковид-19”, заяви управителят на болницата д-р Петър Георгиев.

Сред пациентите му е директорът на Осмо СУ “Арсени Костенцев” Сергей Биров, който е пред изписване, след като е изкарал в по-тежка форма инфекцията. През лечебното заведение са преминали и учители, които са се заразили с коронавируса, след като са били ваксинирани. Учителка от същото училище, която не се е имунизирала, е приета с ковидна пневмония във вътрешно отделение на МБАЛ – Благоевград. Обяснението на лекарите е, че след първата ваксина все още не са били изградени антителата и вирусът ги е заразил в така наречения „прозоречен период“.

Прогресивно нараства и броят на новорегистрираните случаи на Ковид-19. „От 72-ма изследвани с PCR тестове в микробиологичната лаборатория на държавната болница вчера 37 са положителни”, съобщи завеждащата д-р Цветанка Иванова.

Повечето от хората, които се изследват, се оплакват от обща отпадналост, симптомът загуба на обоняние и вкус не се наблюдава. Възрастовата група е шарена – от 13 г. до 71 г., но преобладават по-младите – 30-40-годишни. Сред инфектираните е 4-годишно дете, което вчера е било прието в детско отделение. „При децата коронаинфекцията не е опасна, защото минава в лека форма, но те заразяват възрастните”, припомни д-р Иванова. Според нея са налице всички индикации за трета вълна, като прогнозата й е, че пикът ще бъде в средата на месеца.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *