100 магистри положиха присъствено 4-часов държавен писмен изпит

„Въоръжени” със зелени сертификати, 100 магистри на Факултета по педагогика към ЮЗУ „Неофит Рилски” – Благоевград положиха присъствен четиричасов държавен теоретичен изпит.

Както „Струма” писа, заради пандемичната обстановка в по-голямата си част настоящите семестриални изпити в благоевградския университет са онлайн, а държавните са на „живо”, при строго спазване на противоепидемичните мерки. Специално във Факултета по педагогика, който е и най-голям, вече имат рутина и „отработен сценарий”, тъй като организират и провеждат сесии и изпити от затварянето заради Ковид кризата през 2020 г. Новото сега е, че на национално ниво бе въведено изискването за зелен сертификат и за присъствено явяване студентите трябва да представят валидни документи за ваксинация, преболедуване или изследване.

Репортер на „Струма” проследи как протече вчерашният изпит, на който се явиха магистрите редовна и задочна форма на обучение по „Начална училищна педагогика”, „Предучилищна и начална училищна педагогика” и „Предучилищна педагогика”.

Коментирайки създадената организация, деканът доц. д-р Янка Стоименова лично показа и конкретни стъпки, свързани с държавната сесия и мерките. След преминаването през терморамката на централния вход на 1 УК следват и подробно разписани указания. Те са поставени на голямо табло на партера и включват заповедта на министъра на здравеопазването, график с датите и часа на изпитите по специалности, образователно-квалификационна степен, форма на обучение. Специално магистрите от най-големите специалности бяха разделени в две аудитории. Завършващите „Предучилищна педагогика” бяха в най-голяма зала – аулата, а останалите в 208 зала. Пред вратите имаше поставени дезинфектанти и табели за вход и изход, за да не се смесват потоците. Впечатление направи, че служители от администрацията на факултета стриктно проверяваха сертификатите на студентите и им напомняха да носят маските си над носа. Изпитите стартираха в 9 часа, но повече от явяващите се заеха местата си половин час по-рано при спазване на отстояние един от друг.

Така например в аулата, която е с около 400 места, бяха разпределени близо 60 студенти. За да им пожелае успех, дойде и деканът. Тя представи поименно изпитните комисии от по 4-ма преподаватели и посъветва бъдещите педагози да пишат и по двете теми, тъй като разработването само на единия въпрос означава слаба оценка. След последвалия инструктаж дойде и напрегнатият за студентите момент по тегленето на изпитните теми. Разбира се, имаше и въздишки на облекчение, и не толкова радостни реакции, но атмосферата бе спокойна и мнозина писаха до края – 13.30 часа.

Че падналите се въпроси й харесват и не са трудни, сподели благоевградчанката Гергана Гошева. Тя разказа, че има бакалавърска степен по „Хореография” и е решила да надгражда знанията си с магистратура по „Предучилищна педагогика”, още повече че двете специалности се съчетават много добре. Така студентката получила предложение за работа в детска градина, но нямало как да започне, преди да положи последния, най-важен изпит, и да се дипломира.

„Много съм доволна от подготовката си тук, в университета. Имах щастието да се уча от изключителни професионалисти и хора, както от проф. Колева, проф. Колев, така и от настоящия академичен състав и преподаватели”, каза Г. Гошева.

Днес е държавният теоретичен изпит на бакалаврите задочно обучение по „Предучилищна и начална училищна педагогика”. На таблото е посочено и че на 18.02. от 9.30 часа е насрочен държавен изпит във Философския факултет.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Previous post Янките харесаха Югозападна България за свои инвестиции
Next post Качулев: Дефицитът на лекарства в аптеките продължава, хора умряха заради липса на хепарин