100 евро глоба за пиене на кафе зад волана в Гърция

100 евро глоба за пиене на кафе зад волана в Гърция

Кафето не принадлежи към категорията на алкохолните напитки, които са забранени за шофьорите, но пиенето му зад волана може да ви коства солена глоба – 100 евро.

Законът за движение по пътищата задължава водачите на превозни средства да не се разсейват с други дейности при управление на превозното средство, за да са в състояние да извършват необходимите маневри във всяка ситуация.

Когато едната ръка на водача е заета с нещо различно от шофирането – например да държи чаша с кафе или пък мобилен телефон, способността му да реагира е още по-ограничена. Затова законът забранява подобни „отклонения“, като пиенето на кафе се наказва с административна глоба от 100 евро и отнемане на място на шофьорската книжка за срок от 30 дни.

Същото е наказанието и при говорене по телефона зад волана. Имайте предвид, че е забранено и използването на обикновено handsfree устройство. За да използвате телефона си докато шофирате трябва задъжително да ползвате bluetooth устройство.

Специални условия и намаления за почиващи хора с увреждания

Нови услуги, специални условия и намаления предлага Гърция за желаещите да почиват в страната хора с увреждания. Например много археологически забележителности, сред които и прословутият Акропол в Атина, са оборудвани с асансьори за инвалидни колички.

Над 200 гръцки плажа пък разполагат с модерни съоръжения за свободен достъп до пясъчната ивица за хора с двигателни проблеми. На 147 плажа е инсталирана системата Seatrac, която спуска в морето хората с увреждания, за да могат да плуват.

Придвижването покрай брега също не е проблемно, тъй като са поставени рампи на пясъчната ивица и по крайбрежните алеи.

Повечето големи фериботи са оборудвани със стандартни функционалности за пътници с ограничена подвижност, незрящи или с нарушено зрение хора, както и пътници с увреден слух. Фериботните компании в Гърция предлагат 50% отстъпка от цената на билетите за пътници с увреждания, както и за билетите за техните придружители. За по-дълги пътувания гръцките фериботи разполагат с каюти, подходящи за хора с инвалидни колички. Бутоните на асансьорите обикновено са написани и на брайлова азбука за улеснение на незрящите пътници.

Хората с увреждания могат да вземат на фериботите и животни придружители, които пътуват безплатно. Кучетата водачи обаче трябва да бъдат на каишка и да имат съответните документи, за да могат свободно да пребивават на борда.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *