10% ръст на обявите за работа след локдауна

Броят на обявите за работа е нараснал с 10%, въпреки затварянето през март. Това показва проучване на кариерния сайт JobTiger, съобщава БНР.

Положителната тенденция се наблюдава във всички сектори. По думите на оперативния мениджър в компанията Християн Петков в почти всички сфери има макар и малък ръст на обявите за работа като най-голям се отчита в сектор „Строителство“. Офертите в него са скочили с 22% спрямо февруари.

Секторите с най-голям брой възможности за работа остават „Търговия и продажби“, „Производство“ и „Информационни технологии“.

Набирането на сервитьори и служители за хотели обаче е замразено. „Единствено сектор „Хотелиерство, ресторантьорство и туризъм“ остава непроменен в сравнение с февруари месец“, посочи още Петков.

„Всъщност в трите месеца на 2021 година всеки един от месеците наблюдаваме един ръст на обявите, като за момента не можем да кажем, че има ръст на икономиката като цяло и има по-голямо предлагане на работа, а по-скоро едно стабилно оздравяване на пазара на труда и възстановяване на нивата преди навлизането на коронакризата през миналата година“, обясни експертът.

Данните от проучването показва, че през март 2020 г., когато беше въведено извънредното положение и първият локдаун, пазарът на труда беше сериозно засегнат. Тогава обявите за работа намаляват драстично.

Сега обаче те не само, че не намаляват, но се отчита ръст от 10 процента спрямо миналия месец и цели 117 процента спрямо март 2020 г.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *