Янка Такева иска да отпаднат теми от материала за матурата

Председателят на Синдиката на българските учители Янка Такева ще предложи да отпаднат част от темите от материала за матурата, както се случи миналата година.

„Началното училище ще навакса, но матурите в 10 клас и ДЗИ-тата трябва да има промяна, да се коригират някои от темите, да бъдат редуцирани и прегледани много добре. Ще предложа на отраслов съвет около 20-25 април кои теми да отпаднат. Темите по история, БЕЛ трябва да се редуцират, последните теми да отпаднат. Те няма да бъдат задълбочено предадени на учениците”, заяви тя пред NOVA NEWS.

Според нея за външното оценяване няма да се наложат промени в материала. Шефката на Синдиката на българските учители смята, че дистанционното образование е набрало опит пред последната година, но все пак трябва да се подобри.

„Учителитете са по-спокойни, учениците свикнаха, но то не е каквото трябва да бъде“, каза Такева.

Според нея онлайн уроците са влошили и условията, при които работят педагозите. „Електронното обучение създаде проблеми – доведе до влошаване на условията на труд на учителите. В края на март да им се даде малка ваканция и да се удължи великденската с 2 дни, но това не се прие”, обясни тя. По думите й 898 гимназиални учители са с коронавирус, а 535 са под карантина. Според данни на СБУ 68 % от работещите в образованието или са ваксинирани или са преболедували COVID-19.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *