Югозападът чества 24 май с шествия и концерти

Югозападът чества 24 май с шествия и концерти

С поредица от събития Благоевград днес чества двоен празник – Деня на светите братя Кирил и Методий, на българската азбука, просвета и култура и на славянската книжовност и празника на града.

От 11:00 часа на откритата сцена на площад „Георги Измирлиев“ ще се състои концерт с участието на местни културни и образователни институции. Бенд Благоевград, Камерна опера Благоевград, Ансамбъл „Пирин“, танцови състави, спортни клубове, ученици от различни училища и детски градини ще представят богата програма, която ще завърши с общо изпълнение на песента на Димитър Янев „Песен за Благоевград“

От 12:30 часа, в залите на Градската художествена галерия ще бъде открита обща художествена изложба с участието на рекорден брой автори – 47, с над 100 произведения. Ще бъдат връчени три награди – за живопис, графика и за цялостен принос. Ще бъде връчена и традиционната награда на името на Христо Бараковски;

От 20:00 часа на открита сцена на площад „Георги Измирлиев” е концертът на група „Тоника СВ“.

Община Гоце Делчев и учебните заведения в града организират традиционно празнично шествие, което ще тръгне в 11.00 часа от площад „Гоце Делчев”. То ще премине през улица „Търговска” и ще завърши на площад „Македония” пред Дома на културата.

Шествието ще бъде водено от военен духов оркестър и в него по традиция ще участват кметът на общината, заместник-кметовете, Неврокопският митрополит Серафим, председателят на Общинския съвет, изявени личности, родени в Гоце Делчев.

Празничната програма ще започне в 11.30 часа на площад „Македония” пред Дома на културата. Там ще бъдат наградени изявени учители и ученици от учебните и детски заведения в общината. Празникът ще продължи с концерт на местни групи и изпълнители.

СУ „Братя Петър и Иван Каназиреви“ въвежда образователна иновация и предлага нова среда за обучение в чуждоезиков профил за учениците след седми клас. Това ще стане факт от учебна 2022/2023.

За първи път в Разлог ще има възможност бъдещите гимназисти да се обучават в паралелка в профил чуждоезиково обучение, в която от тази година, освен водещия английски език ще има и втори – испански.

През следващата учебна година, целият план-прием на училището е ориентиран към природни науки, софтуерни и хордуерни науки, чужди езици, дигитални компетентности – това, от което пазарът има нужда.

Веднага след обявяване на новия вариант за план прием вече има запитвания от родители и ученици, които споделят, че са много радостни от възможността да учат испански език в Разлог. Така учениците ще могат да усвоят и един от предпочитаните езици, без да е необходимо още след седми клас да живеят сами в столицата, далеч от родители и семейство.

Директорът Росица Тумбева сподели, в училището има преподавател, който има съответните професионални компетенции, знания и подготовка за преподаване на испански език. По този начин учениците ще овладеят езика на отлично ниво и ще бъдат конкурентноспособни.

Община Разлог организира празнично честване на 24 май – Ден на светите братя Кирил и Методий, на българската азбука, просвета и култура и на славянската писменост.

В 11.00 ще бъде поставено началото с тържествено шествие на учители и ученици от учебни заведения и детски градини в гр. Разлог, което ще премине от ул. „Екзарх Йосиф” до площад „Преображение”.

В 11.15. – 11.45 ще се състои церемония по връчване на награди и почетни грамоти на деца и младежи от община Разлог призьори в национални спортни и образователни състезания, олимпиади и турнири.

За този час е предвидено и награждаване на отличници абитуриенти от община Разлог.

Празнична програма с участие на възпитаници на детски заведения, и училища от общината.

Кулминацията на празника е в 20.00 когато абитуриентите от средните училища ще преминат в шествие през центъра на града.

21.00 – Зрелостниците на община Разлог ще бъдат изпратени с тържествена заря пред паметника на Васил Левски в центъра на града.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.