Щерката на бивша служителка в община Благоевград, банкерка, съдебен лекар и др. сред бъдещите новодомци в с. Логодаж

Щерката на бивша служителка в община Благоевград, банкерка, съдебен лекар и др. сред бъдещите новодомци в с. Логодаж

Дъщерята на бившия главен експерт „Жилищна политика“ в община Благоевград Елена Гръчка започна строителството на вила до брега на яз. „Стойковци” в землището на с. Логодаж. Строежът напредва бавно, защото инвеститорката работи в Англия и оттам праща пари на роднини да движат строежа, но и предстоящият зимен сезон не е удачен за строителни дейности, така че най-вероятно същинската работа по вилата ще започне следващата пролет.

Вероятно тогава ще е стартът и на друг голям строеж до най-красивия язовир в Благоевградска община – на бизнесмена Хр. Савев, който вече е построил в имота няколко къщи, финландски тип, пише в. „Струма“. Новото му инвестиционно намерение, подадено вече в Басейнова дирекция „Западнобеломорски район”, е за голяма жилищна сграда в местността Герена. Партерът ще е със застроена площ 849,68 кв.м и ще се състои от фоайе, дневна с трапезария, басейн със СПА зона и покрита веранда, а светлата му височина ще е 445 см. Жилищният етаж отгоре с площ 706,92 кв.м ще представлява 7 самостоятелни жилища, всяко със сервизно помещение, а сутеренът от 709,66 кв.м ще приюти машинното към басейна, складово помещение и винарна.

За питейно водоснабдяване бизнесменът ще ползва предвидения за изграждане довеждащ питеен водопровод от мрежата на ВиК – Благоевград, за който вече има ПУП и разрешение от РИОСВ – Благоевград. Вероятно към него ще се закачи и благоевградска банкерка, която наскоро си е купила в Гръчка махала 10 дка терен и в момента урежда документите за строителство. В съседната Стойкова махала пък ще влезе строителната техника на съдебния лекар д-р Камен Аврамов.

За друг голям строеж в района на язовир „Стойковци” „Струма” съобщи преди няколко месеца: трима благоевградски лекари – ендокриноложката в болница ПУЛС д-р Светослава Цанева-Цацова, анестезиологът д-р Александър Вакашински и д-р Костадин Марков от Центъра за спешна медицинска помощ, обявиха намерение да правят вилно селище на собствени земеделски земи в местността Беров валог край язовира. Лекарите разделиха земята на 13 парцела по около 550 кв.м и извървяха процедурата по преотреждане на имота за вилно строителство. Междувременно обаче се оказа, че са обявили в имотна агенция парцелите за продан, обявявайки ги като „имоти в регулация с показатели: височина на застрояване до 7м, максимална стойност на кинт – 0.8, плътност на застрояване – до 40%, изключително подходящи за построяване на вила, еднофамилна къща или за реализиране на инвестиционен проект за изграждане на вилно селище. Определената от медиците продажна цена на терен от половин декар е 12 000 евро.

„С всяка изминала седмица интересът към терени около язовира става все по-голям и средно на 5-6 дни се появява някой нов собственик с нотариален акт за купен парцел”, обясни кметът на Логодаж Пламен Червенков. Миналата година цената на 1 кв.м нива до язовира беше 10-15 лв., сега е 15-20 лв. и расте, ако мястото има изглед към язовира, Рила или Пирин. Хората вземат главно ниви, но има и голямо търсене на къщи в селото, предлагането обаче е много малко”.

Справка в агенциите за недвижими имоти потвърждава думите на Червенков – предложенията за продажба на имоти в селото са малко и доста скъпи. Например двуетажна къща с разгърната застроена площ от 280 кв.м и двор от 2,5 дка се предлага за 220 000 евро. В доста високата цена са включени на първо място гледка към язовир „Стойковци”, после отопление с пелети, гараж, трапезарна стая за гости и баня с тоалетна, както и фурна за печене на агне и 45 плодни дръвчета.

Друга къща – едноетажна и видимо нуждаеща се поне от външна изолация, търси купувач на цена от 15 400 евро. Тя е само със застроена площ от 62 кв.м и двор от 1 дка, но в него има и селскостопанска сграда с площ 82 кв.м.

Ниви има повече за продан, като тези в местността Герена дори прехвърлят 20 лв./кв.м – земеделска земя с площ 1004 кв.м четвърта категория се предлага за близо 21,50 лв., а 2,2 дка в регулация с ток, вода и панорамна гледка са стигнали 22,40 лв./кв.м.

Сред по-евтините обяви е тази за продажба на 5715 кв.м с ток и собствен водоизточник – обявената цена е 25 000 евро, или по 4,37 евро кв.м, но пък за него има готов проект и ако купувачът не желае да строи бензиностанция и автотуристически комплекс, то трябва да мине отново процедура за преотреждане.

 

One thought on “Щерката на бивша служителка в община Благоевград, банкерка, съдебен лекар и др. сред бъдещите новодомци в с. Логодаж

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *