Щафетата с олимпийския огън потегли от Фукушима

Щафетата с олимпийския огън стартира тази сутрин от футболния тренировъчен център „Джей-Вилидж“ в японската префектура Фукушима, а събитието бе излъчено в сайта на организационния комитет на Токио 2020.

Японците откриха церемонията с актьори в костюми на самураи, след които на сцената се появиха барабанчици и танцьори. По-късно ученици от Фукушима показаха нарисувани от самите тях картини в чест на Олимпийските игри, на които бяха изобразени летящи жерави и други животни. След това те изпълниха и музикално представление.

В хора да церемонията на сцената излезе ученически хор, който изпълни песента Hana wa saku („Разцъфтяването на цветята“). Изпълнението бе продуцирано от телевизионния канал NHK TV, който цели събирането на средства в помощ на пострадалите от унищожителното цунами през 2011 в региона.

В края на церемонията на сцената бе изнесен олимпийският огън, който подпали факела и така бе дадено начало на щафетата. Първият й носител бе 34-годишната футболистка Адзус Ивасимидзу, която бе част от японския национален отбор между 2006 и 2016 година.

Пробегът на олимпийската щафета ще продължи 121 дни, а факелът ще бъде носен от 859 души в 47-те японски префектури. Откриването на Токио 2020 пък е насрочено за 23 юли, а закриването – за 8 август.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *