Шушков след срещата с премиера: Чакам списъци от кметовете с пострадалите обекти и колко ще струва

Шушков след срещата с премиера: Чакам списъци от кметовете с пострадалите обекти и колко ще струва

До края на работния ден утре (днес – б.р.) кметовете на 14-те общини в Благоевградска област трябва да направят списък с обектите, пострадали от водния потоп, излял се над Югозапада през изминалия уикенд. Обектите трябва да бъдат подредени приоритетно и срещу всеки от тях да има количествено-стойностна сметка, какви и колко материали ще са необходими за ремонта, каква е приблизителната им цена, за колко време от колко души и с каква техника ще може да бъде свършен ремонтът и каква сума е необходима за плащането на човешкия труд и машиносмените.

Веднага след това в областната управа събраните заявки от общините ще бъдат обобщени и изпратени същата вечер в Министерския съвет. После на заседание на Комисията по бедствия и аварии информацията ще бъде разгледана и преценена за финансиране по спешност.

За този алгоритъм на работа се разбраха днес премиерът Кирил Петков и областният управител на Благоевград Николай Шушков, който бе извикан в София заедно с колегите си от Смолян и Кърджали на работна среща, свързана с щетите след наводненията в трите области.

„Срещата бе на много високо ниво – освен премиера имаше още 3-ма вицепремиери, 3-ма министри и доста експерти – обясни Н. Шушков. – Впечатленията ми от Кирил Петков са много добри – интелигентен човек, който ясно показа смяна на модела, по който ще се работи – локализиране на проблема, оценката му по спешност и средства и след това отпускане на парите, а не, както беше по-рано, когато се даваха едни милиони и кметовете ги усвояваха по свое усмотрение.

На срещата аз подредих нанесените щети от дъждовете в региона приоритетно – на първо място възстановяване на прекъснатия водопровод в община Гърмен, заради който хората са без вода или в най-добрия случай на режим, а на второ място поставих разбитата инфраструктура в южната част на Петрич и по северните склонове на Беласица. Включих отнесените диги, за които чакам информация от „Напоителни системи”, както и Покровнишкия мост, чиято експертиза на Института за мостовете и съоръженията още не е готова. Ситуацията с моста обаче е доста сериозна, защото поддаването е с повече от 20 см.

На практика във всяка община в областта има щети от валежите, но съм предупредил кметовете да не се изхвърлят и да не се опитват да пробутат някой стар проект, защото всичко ще бъде публично – премиерът увери, че всичките им искания с разбивка по цени ще бъдат качени на страницата на Министерския съвет“.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *