Шмекери купуват от борсите, а продават салати „на баба“

Шмекери купуват от борсите, а продават салати „на баба“

За фермери паразити предупредиха от групата във Фейсбук за екологично земеделие Майката Земя. Те обикновено купуват от борсата салати и домати и го пласират като отгледан в градината на баба на много по-високи цени. Причината е, че думичките „градината на баба“ звучат магически за клиентите.

Търсенето на чисти зеленчуци в момента е много голямо, но истински чистите земеделци са не повече от 100. Това коментира Тихомир Трайков, потомък на български градинар в Чехия. На фона на сега стотици хиляди осъзнали се хора, които търсят чиста храна, тези, които я произвеждат, са крайно недостатъчно. Това роди феномена паразити. Някои от тях наблюдавам в групите на Фейсбук и много бързо мога да ги разпозная, каза Тихомир Трайков.

Сиана Тончева, съсобственик на Близката ферма в Негован, посочва жокери, по които потребителите могат да разпознаят паразитите от чистите производители. Семейно стопанство с 3-4 души разполага само с 6-8 ръце. Затова има малко количество от няколко неща или по-голямо количество от 1-2 неща.

Ако някой целогодишно предлага дълъг списък от продукти, означава, че или има много наемна работна ръка, земя, хранилища, техника и т.н., или продукцията не е негова.

Плодовете и зеленчуците, веднъж станат ли за бране, не чакат. Много бързо прерастват, остаряват, изкуфяват, заболяват, изгниват, стрелкуват, изцъфтяват за дни, понякога за часове. И партидата приключва. Няма как от една леха да береш 3 сезона.

Само на борсите за плодове и зеленчуци винаги има наличност и при големите производители, които имат хладилници, но те работят на едро. Ако температурите паднат под 0 и има слани, да стоплиш растения и да ги накараш да цъфтят и вържат е много по-трудно, отколкото да облечеш хората.

Няма как при -2°C някой системно да бере домати, тиквички, чушки, царевица и краставици, чийто денонощен биологичен минимум е 12-15°C.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *