Шеф от МВР пратен на съд 3 дни след като защити с декларация ГДБОП по казуса “Хемус”

Председателят на Асоциацията на разследващите полицаи в МВР Кирил Карликов е предаден на съд от прокуратурата за съставяне и използване на официален документ с неверни данни, неправомерно получаване на обезщетение за временна неработоспособност и укриване на документи.

Обвинителният акт срещу него е внесен в съда само три дни след като Асоциацията на разследващите полицаи защити ГДБОП в спора им с прокуратурата около аферата “Хемус”. В текста се казва, че вярват в професионализма на антимафиотите и ги подкрепят в спора им с държавното обвинение.

Разследването срещу Карликов е проведено от “Вътрешна сигурност” след сигнал срещу него през декември 2019 г.

През януари 2021 г. Карликов е бил привлечен като обвиняем. По делото са разпитани 28 свидетели, предимно разследващи полицаи от Благоевград. Вече подсъдимият е главен разследващ полицай там. Според разследването на 3 февруари 2016 г. той е съставил докладна записка за претърпяна от него злополука след прибиране от работа. Твърдял, че на главата му е паднала ледена висулка от покрива на полицията и е получил мозъчно сътресение. Предписано му било лечение и издаден болничен лист.

По тази докладна записка началникът на отдел “Разследване” извършил проверка и установил, че не е истина. Камерите в полицията не са заснели падане на ледена висулка. Карликов депозирал и друг болничен лист с посочена невярна диагноза. После от НОИ по сметката на обвиняемия му била преведена сума от 1162,91 лева обезщетение за временна неработоспособност.

По делото са събрани доказателства и за това, че е скрил материали по преписка срещу полицаи, заведена в деловодството на Второ РУ в Благоевград. Униформените поискали да я получат, защото в нея имало неистини и имали намерение да заведат гражданско дело за набеждаване. Чрез укриването на материалите по преписката и непредаването им за архивиране Карликов целял да им отнеме възможността да заведат частно дело в съда, за да се защитят. По делото са били приложени извлечения от Централизираната информационна система за документооборота в МВР, от която се вижда, че последно материалите по исканата преписка са били предадени на ръка на Карликов.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *