Шефът на ресторантьорите Ричард Алибегов: Сервитьорите станаха куриери

– Г-н Алибегов, доц. Ангел Кунчев и проф. Тодор Кантарджиев заявиха, че ще препоръчат забавяне на разхлабване на мерките и нощните заведения да не отворят на 29 април, както предвиждаше заповедта на здравния министър. Какъв е вашият коментар?
– Смятам, че това е недопустимо, когато вече е издадена една заповед. Хората правят инвестиции, наема се персонал, тече организация по отваряне на нощните клубове. Това означава предплащане на изпълнители, ако има такива, зареждане, инспектиране на вентилационните системи и на музиката. Всичко това струва пари. При цялото ми уважение към здравните власти, но никой няма право на такава, меко казано, гавра с хората. Тези заповеди на действащ министър би трябвало да значат нещо. Едно заведение не се отваря от днес за днес. Бизнесът е жив организъм. Не разбирам защо и проф. Кантарджиев, и доц. Кунчев си промениха мнението за една седмица, при положение че цифрите за заболеваемостта падат. Бихме ги разбрали, ако цифрите се качват нагоре.

– Казвате, че нощните заведения в момента се подготвят за отваряне. При какви противоепидемични мерки се готвят да работят баровете и дискотеките?
– На всички маси ще има дезинфектанти. На входа ще бъде мерена температурата на посетителите. Вътре ще се работи при ограничение за запълване на капацитета до 50%.

– Ще има ли някакви ограничения за дистанцията между хората?
– Не, освен че ще има до шестима души на маса, както е в ресторантите. Хората вече сами спазват правилата и не се скупчват. Няма как да ги сложите един до друг. Те просто ще станат и ще си тръгнат. Вече го има това в съзнанието и на търговците, и на клиентите. Така че това не е проблем.

– Ще има ли някакви други мерки?
– Всички нощни заведения са снабдени с уникални вентилационни системи за прочистване на въздуха. Такова е изискването, за да може едно нощно заведение да работи. Много от заведенията сега си слагат допълнително и филтри, които ще прочистват въздуха още по-добре. Така че сме взели абсолютно всички мерки. Има и друго – на клуб и дискотека ходят предимно здрави и млади хора. Всеки, който се чувства зле, лошо му е или има хрема, няма да тръгне на нощно заведение. Средната възраст на посетителите е 27-28 години в момента. Разбира се, има и по-възрастни и по-млади, но средната възраст е съвсем далече от рисковата група. Но отварянето на нощните заведения е важна стъпка. Те са последни от нашия бранш, които стоят повече от една година затворени. За една година – от март до март, са работели два месеца и половина.

– Как стои въпросът с персонала?
– Ще видим. Специално за нощните не знам как въобще ще се оправят. Иначе има остър недостиг на кадри в целия бранш. По простата причина, че хората се преквалифицираха. Тук не става дума за това дали взимат добри заплати или не. Просто с това отваряне и затваряне хората се изплашиха и решиха – по-добре по-малко пари, но да съм сигурен, че ще ги взимам всеки месец и ще работя. Преквалификацията е факт. Отново се започва с внос от чужбина на работна ръка.

– От кои държави?
– Бесарабски българи, хора от Украйна, от Молдова за летния сезон. Пак казвам – не е въпрос на пари, просто хората се дръпнаха от несигурността.

– Знаете ли към кои сектори се ориентираха хората, които преди това работеха като сервитьори и бармани?
– Много от тях се насочиха към куриерски фирми, доставчици – всичко, което не е било затваряно.

– Вече отвориха магазините в моловете. Направихме проверка, за да видим как тръгна търговията. Лично установих, че доста от магазините са затворени. Какви са очакванията ви за нощните заведения?
– Ще мога да ви кажа за нощните заведения поне един месец след като отворят, защото има много фалирали. Очаквам да има много, които няма да могат да отворят поради липса на персонал. Знаем от ритейл асоциацията, че положението в моловете е доста зле. Но това е абсолютно нормално. Нали разбирате, че за да закупиш нова колекция, поне голяма част от старата трябва да е разпродадена. А това нямаше как да се случи при затворени магазини. Да, има продажби онлайн, но този сегмент в България не е толкова разработен, че да може да замести физическия магазин. Както и поръчките за вкъщи от заведенията не са толкова разработени в България, в сравнение със страни като Германия, Австрия, Франция. Онлайн доставките на храна или продажби на дрехи е едно много хубаво допълнение към бизнеса. Но още няма как в България да поддържа основния ви бизнес.

– Какъв е делът на онлайн продажбите в оборота?
– Мога да кажа за нашия бранш – 5 до 7 процента. При по-разработените е 10%. Но това също няма как да покрие 100% разходи.

– Има ли промяна в потреблението на клиентите?
– Не се наблюдава спад на потреблението. Спадът на потреблението идва оттам, че първо работехме само на градини, и второ, че работим в момента на 50% капацитет. 50% капацитет няма как да прави сто процента от оборота. Даденият търговски обект, който и да е той, е правен за 100% капацитет, не за 50. И разходите му са като за сто процента капацитет. Не е цветуща ситуацията, но е много по-добре да работим, отколкото да стоим затворени и да чакаме помощ.

– Можете ли да кажете каква е средната сума, която хората харчат в заведение?
– Не мога така да ви кажа, защото това зависи от заведението. Хората така или иначе си консумират, а спадът на потреблението идва от ограниченията за капацитета.

– Заведенията в момента са отворени до 23 часа. Ще отпадне ли този вечерен час, като отворят нощните заведения?
– Предполагам, че тогава ще отпадне този вечерен час. Няма логика иначе.

– Персоналът ваксинира ли се?
– Дали сме документи, подали сме списъци към Министерството на туризма. Доколкото знаем, министерството ги е придвижило към здравното министерство. И сега, когато се доставят нужния брой ваксини, мисля, че туризмът е приет като приоритетен и тогава хората ще бъдат ваксинирани.

– Какъв брой ваксини е необходим за бранша?
– Това, което ние сме подали като асоциация, е за 60 000 броя ваксини. Което значи 30 000 души с по две ваксини на човек.

– Скоро стартира летният сезон. Има ли отлив на сервитьори, бармани и други служители за работа по морето?
– Проблемът е много сериозен. Няма кадри по морето. Няма никъде кадри в нашия бранш.

– А има ли свръхпредлагане на такива работни места и съответно конкуренция в заплатите?
– Има го и това, но няма хора, няма желаещи. Пак казвам – хората се опасяват, че може да се стигне отново до затваряне. Това е причината защо напускат този бранш, не е заради пари. Ако става дума за пари, най-много може да се изкара в този бранш. Знаете, сервитьорите и барманите имат и бакшиши. Но когато за една година останеш седем месеца без работа, нямаш нищо. Всеки има някакви заеми, наеми да плаща.

– Очаквате ли част от нощните заведения да останат затворени?
– Много няма да могат да отворят, няма да могат да заредят или да си позволят персонал. Много ще са фалирали, ще имат големи задължения към приходната агенция, към доставчици, към наемодатели.

– Мерките за запазване на заетостта работят ли?
– Те работят много добре. Пуснахме една декларация към всички политически партии с призив да загърбят всякакви различия и да обърнат внимание на икономическата и здравната криза. Защото малкият и среден бизнес може да не оцелее, докато те се карат в парламента. А малкият и среден бизнес е 80% от икономиката ни. Да не се окаже така, че на финала няма да има кой да бъде управляван, защото бизнесът е фалирал. Така че нашият призив е спешно да се продължат мерките за заетост 60 на 40 и 80 на 20. Тези мерки са идеални за работещ бизнес. Те помагат страшно много на бизнеса и не се налага да освобождават хора. Но, за да се удължат, има нужда от работещ парламент. Затова апелът ни беше към политическите партии в парламента да загърбят различията и да почнат да работят усилено. Защото в последните няколко дни чуваме кой бил виновен и кой какво щял да направи, за да разкрие евентуални виновници. Не чухме никой какво ще направи, за да оправи тази безпрецедентна икономическа и здравна криза.

Много бързо трябва да се сформира работещо правителство, било то и за кратко, за да се вземат тези мерки и да се спаси икономиката. Защото на финала как се възстановява държавата – с данъците. А те откъде ще дойдат? От икономиката, от малкия и среден бизнес. А той е пострадал страшно много. И ако не се направи план за възстановяване, няма да има кой да внася данъци. Важно е да се загърбят всякакви политически различия в името на народа, на заетите хора, на малкия и среден бизнес. Ако в следващите два-четири месеца ние нямаме действащ парламент, икономиката няма да издържи. Когато това се случи, ще имаме вече съвсем други грижи от това кой ще управлява, кой ще е премиер, кой ще е президент. Ще се върнем страшно много назад.

– Какви са вашите искания за мерките?
– Удължаване на антикризисните мерки, на грантовете, на помощите, на всичко. Но за тази цел трябва действащ парламент, да се приеме това да се удължат сроковете, да се иска нотификация от Брюксел. Защото после държавата ще се възстановява от данъците, няма от какво друго, а за тази цел трябва да има работещ бизнес.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *