Шефът на „Вътрешна сигурност“ Стефан Банков: Арестувахме полицай, обирал жилища

– Старши комисар Банков, арестувахте преди няколко дни полицай от Костинброд, който е оставен в ареста. За какво го закопчахте?

– Наблюдавахме полицейския служител повече от 3-4 месеца. Той попадаше в корупционния риск, който правим като оценка. Това ще рече, че е податлив за взимане на подкупи, а щом е оставен в ареста, означава, че сме си свършили работата. Той е оперативен служител в Икономическа полиция.

– Каква схема е прилагал икономическият полицай?

– Стандартната. Въвеждаше в заблуждение лице, че ще му бъде решен проблем, който често пъти в този тип подкупи е ефективно създаден от самия служител. Полицаят е ловък, изобретателен, опитва да създава доверителни отношения, да бъде приятел с човека и го убеждава, че има голям проблем в полицията и може да му помогне.

– Колко пари искаше полицаят?

– 2000 лв. искаше, като това беше първа вноска. Очакваше още пари, но съвместните ни действия с прокуратурата прекратиха това желание. Той демонстрира изключителна арогантност, по изключително безпрецедентен начин искаше подкупа. Беше поставено условие в рамките на един ден да му доставят парите.

– Изнудваният не се ли хвана за главата?

– Човекът потърси МВР, потърси дирекция „Вътрешна сигурност“ и мисля, че си свършихме работата. Казвал съм го и преди, че доверието в МВР се вижда и по резултатите, и по отношението на хората. По този начин показваме на обществото, че ще бъдем безкомпромисни към такива служители.

– Има ли и други изнудвани от въпросния икономически полицай, или е само един?

– Имаме данни, че по тази схема е изнудвал и други хора, но не мога да коментирам, защото е следствена тайна. Поведението на служителя е обичайната му практика – да си изкарва по още една заплата и половина отгоре. Той е опитен полицай, със сравнително голям стаж, познава методите и начините на оперативно-издирвателната дейност, което обаче не затрудни нашите служители да съберат достатъчно доказателства, годни в наказателния процес.

– Кое беше най-трудно в цялата операция и кое вас ви възмути най-много?

– Опитваше се изцяло да не се появява по срещите, да се прикрива. Беше дързък, защото опитваше да замеси нищо неподозиращи членове на семейството си, които да вземат парите. Това показва и морала на служителя. Знаете, че при подкупите полицаите се опитват да не получават пряко средствата. Дирекцията обаче успя да проследи и да събере достатъчно доказателства за дейността му. В стремежа си да получи парите, беше готов на всичко. Той оказа и яростна съпротива по време на ареста. Дори опита да избяга, да се освободи от доказателствата, държа се изключително арогантно и към служителите на „Вътрешна сигурност“. Изводите нека останат за вашите читатели. Искам да отбележа, че независимо от натовареността ни, ще продължаваме да работим с цел противодействие на корупцията, а и не само.

– В какъв смисъл, а и не само?

– В резултат на съвместните ни действия със СДВР преди няколко дни задържахме служител от жандармерията, който вече е в другата палитра. Той не взима подкуп, а е намерил своето поприще в областта на кражбите.

– Как така в кражбите? Жандармерист крадец ли сте арестували?

– Да. Той извършваше кражби. Възползвайки се от служебното си положение първоначално подпомагаше няколко лица, извършващи кражби. Нещо повече, той ги беше запознал с графика си на работа, за да си планират кражбите според него. Използваше личния си автомобил да ги вози, да им бъде охрана, чадър, да се опитва да злоупотребява, показвайки служебната си карта, ако бъдат спрени и ги проверят. В продължение на няколко месеца със СДВР наблюдавахме служителя, защото той извършваше престъпления с граждански лица. Интересното тук е, че може би опиянен от бързата печалба, полицейският служител решава да се преквалифицира и от покровител на крадците, започва самият той да краде активно.

– Какво са крали жандармеристът и престъпниците?

– Извършвали са кражби от жилища на хора. Тук е моментът отново да кажа, че МВР няма да спре да противодейства на този тип престъпления. С прокуратурата полагаме всички възможни усилия, за да се чувстват хората сигурни. Виждате, че дори да има само съмнения за подобни хора в нашите редици, ние противодействаме.

– В София ли са правили домовите кражби и колко удара са успели да направят?

– В София, да. Мога да кажа специално за крадците, че те са лица с достатъчно опит в този тип деяния, не са неизвестни за МВР и за правосъдието.

– Къде са успели тези крадци да се намерят с жандармериста и от колко време действат заедно?

– Действат заедно от началото на годината. А къде са се намерили – полицаят се е познавал с едно от лицата отпреди това на приятелска основа и може би оттам са тръгнали нещата. Тук укоримото е, че полицаят е предоставил личния си автомобил, графика си, за да се планират кражбите според него. Меко казано това е скандално. Неслучайно обвинението за него е по всички алинеи от чл. 195 от НК (за взлом).

– Какво са взимали от апартаментите на хората?

– Това, което един крадец може да продаде. Вещи, бижута, както и ключове на луксозни коли с цел да се откраднат самите автомобили, тъй като при тях печалбата е по-голяма.

– Какво са правели с крадените вещи?

– Опитвали са се на жаргонен език казано да ги развържат срещу пари. Но разследването е на етап, който не бих искал да коментирам. Това ще стане ясно в съдебна зала. Мога да кажа, че докато ги наблюдавахме със СДВР, са извършили може би 6-7 кражби. Изключителната заслуга за документирането на престъпната им дейност е на СДВР и бих искал да благодаря на директора Георги Хаджиев за доброто сътрудничество.

– Имало ли е нещо по-специфично в начина на действие на групата за кражби с жандармерист?

– Имало е. Ролята на полицая е била също така и да изнася информация, станала му известна в хода на службата му, за хора с по-висок стандарт на живот, по-богати. От тях групата освен вещи и предмети е крала и скъпи автомобили. Печалбата е била по-голяма. За голямо съжаление на полицейския служител и неговите помагачи обаче при последния удар не са намерили ключовете от колата на собственика на имота. Деянието е меко казано укоримо и защото служителят не се е спирал понякога дори пред това хората да бъдат в къщите си, докато ги обират.

в. „Телеграф“

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *