Шестата вълна на коронавирус в Испания все по-смъртоносна

Смъртните случаи от COVID-19, регистрирани в Испания по време на шестата вълна на пандемията, вече надвишават тези от предходните две вълни.

Последните данни, публикувани от Министерството на здравеопазването, показват, че от 14 октомври, когато започна шестата вълна досега са починали 9126 души, което повишава общия брой на смъртните случаи до 95 995.

Най-смъртоносна е първата вълна на пандемията с над 28 000 починали, следва я третата с повече от 26 000, втората с близо 18 000 и сега шестата, предава БНР.

Въпреки че пикът ѝ бе достигнат в края на януари тази година и броят на новозаразените продължава да спада, смъртните случаи все още се увеличават заради инкубационния период на заболяването и по-дългия престой в интензивните отделения.

Омикрон вариантът доведе до рязък скок в броя на заболелите в шестата вълна, който е четири пъти по-висок от петата и десет пъти повече от четвъртата. Министерството на здравеопазването е регистрирало 10 673 000 случая на заболели от COVID-19 от началото на пандемията, от които повече от половината, 5,6 милиона, са в шестата вълна.

Голямата разлика е, че когато започна тази вълна ваксинираните бяха повече от 80% от населението над 12 години, което намали и процента на хоспитализираните и починалите, спрямо заразените.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *