Шегата със смяната на името може да струва скъпо на Volkswagen

Шегата със смяната на името може да струва скъпо на Volkswagen

Изпълнителният директор на американското подразделение на Volkswagen – Скот Кио, пое цялата отговорност за шегата със смяната на името на Voltswagen, която мнозина приеха за истина. Според експерти, това няма да помогне на компанията, която може да има сериозни проблеми в САЩ.

На 30 март Volkswagen публикува официално съобщения, с което анонсира мащабно ребрандиране на пазара в САЩ. В резултат от него местното подразделение на германския производител трябва да бъде преименувано на Voltswagen of America. Целта на концерна е да подчертае преминаването си към електромобили, което включва пускането на пазара на 70 модела на ток до 2029 година.

Ден по-късно от Volkswagen заяви, че идеята е била да се отбележи деня на на шегата – 1 април, като в компанията просто са искали да изпреварят останалите производители. Нещата обаче отидоха прекалено далече, тъй като съобщението доведе до покачване на акциите на производителя с над 5%, съобщава The Wall Street Journal. След признанието, че случилото се е шега, акциите се върнаха на старите си нива.

„Дори не мога да си представя, че някой е взел това на сериозно. Ако има някакъв начин да върна вашето доверие, ще го направя“, категоричен беше Кио.

Дори новата за смяна на името да е била замислена като безобиден маркетингов ход, тя може да донесе сериозни неприятности на Volkswagen, коментират американски финансови анализатори пред CNN Business.

Експертите смятат, че прес-съобщението на компанията може да се счита за умишлено подадена лъжлива информация, чиято цел е да заблуди инвеститорите и да повлияе на стойността на акциите. Съответно, това нарушава законодателството на САЩ и неизбежно ще привлече вниманието на Комисията за ценни книжа, която е много строга в подобни случаи.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *