Чудотворна вода тече в селата в Централна България

Безчет лечебни извори е дарил Бог в Централна България, които сякаш извират от сърцето ѝ. Писателката Цветана Качерилска разказва за доста от тях, локализирани основно в Ловешка област в райони с най-висока чистота на природата според едно тайно проучване от времето на соца.

Повечето от чудотворните извори са известни само на местните хора. Някои се намират край пътя, а други – в малки църкви, където са изградени аязма и чешми. Някои са открити чрез пророчески сънища, други са свързани с легенди и предания, подсилващи усещането за свръхсила.

„Слепи проглеждат след измиване; други се избавят от нелечими болести; бездетни жени раждат здрави деца. Вярата е в основата на чудесата, тя е тази, която лекува, твърдят свещеници и монаси, но има и свидетелства от неособено вярващи, намерили лек. Изворите с минерална, светена, сребърна и жива вода продължават да бълбукат и да носят надежда и вяра в чудесата“, отбелязва писателката.

Тя сочи едно изворче край село Орешак. То се намира между махалите Райковска и Калчевска. Според местните жители е полезно за очите. По клоните на дърветата връзват конци за здраве. Самото място също има формата на очи. „Има и друг извор наблизо със сярна вода, който се намира в Калчевска махала. За него се твърди, че помага при болни бъбреци“, споделя Качерилска.

Село Чифлик също се слави с неземни природни богатства. Намира се между резерватите „Кашка“, „Васильов“ и „Козя стена“ в парка Централен Балкан. Там често са забелязвани енергийни кълба да летят из въздуха. На земята има общо 9 извора. Някои от тях съдържат радон в минимални количества, което според медиуми привлича същества от други ангелски измерения. Самата вода се препоръчва при множество заболявания.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Previous post Ваня Стойчева: Чревни бактерии са отговорни и за наднорменото тегло
Next post Евелина Славкова: Експертен кабинет без ярки партийни лица е вариант след изборите