Чешкият президент: Разследваме и версия за инцидент, и за руски саботаж

Президентът на Чехия Милош Земан посочи две версии за експлозията в склада за боеприпаси в село Върбетице. В извънредно телевизионно обръщение той заяви, че до инцидента може да се е стигнало или заради невнимателно боравене с боеприпаси, или заради дейността на чуждестранни спецслужби. За това свидетелствали данните, съдържащи се в докладите на контраразузнаването.

„Отнасям се сериозно и към двете версии и искам да бъдат проучени внимателно“, заяви той.

Земан призова да се изчакат резултатите от разследването на инцидента, преди да се правят окончателни изводи за причините му. По думите му, по делото все още има много „бели петна”.

Той добави, че се доверява напълно на полицията, прокуратурата и хората, които работят по разследването на взривовете.

Президентът каза още, че в продължение на 6 години в докладите за инцидента не е присъствала информация за „руски агенти“.

„Мога да заявя, че в доклада на Службата за сигурност и информация се отбелязва, че няма доказателства и свидетелски показания, че тези двама агенти са били във Върбетице. Когато помещенията на втория склад бяха проверени непосредствено преди експлозията, там не е било открито взривно устройство“, каза още Земан.

В същото време, според него, от това не следва, че подозрението не е било сериозно. „Нито една суверенна държава не може да позволи двама агенти на чужда държава да извършат терористична атака на нейна територия, причинявайки смъртта на двама чешки граждани и милиарди щети“, каза той.

Според Земан, ако участието на руските агенти бъде потвърдено, Москва ще трябва да плати за това, например като „Росатом“ не участва в търга за АЕЦ „Дуковани“ Ако подозренията обаче бъдат потвърдени, значи става въпрос за игра на специалните служби, която може да има сериозни последици за вътрешнополитическия живот на Чешката република.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *