Чехия отказа да разреши използването на „Спутник V“ без одобрение от ЕМА

Чехия отказа да разреши използването на „Спутник V“ без одобрение от ЕМА

Чешкият министър на здравеопазването Ян Блатни отказа да разреши използването в страната му на руската ваксина срещу коронавируса „Спутник V“ без предварителна регистрация на препарата от Европейската агенция по лекарствата (ЕМА). Политикът заяви това пред депутатите в долната камара на парламента, съобщи Чешката телевизия, цитирана от ТАСС.

„Няма да предоставям на „Спутник V“ изключение от действащите правила за регистрацията на лекарства за използване в Чехия“, подчерта Блатни. „Моята позиция няма да се промени, докато аз съм министър. Ваксинацията в републиката ще се извършва само с препарати, разрешени за използване от ЕМА.“

Изключение за „Спутник V“ от действащите правила в Евросъюза за използване на нови лекарствени препарати са предоставили за използване на националната си територия само министерствата на здравеопазването на Унгария и Словакия, припомни Блатни.

По думите му към момента Чехия е получила 1 274 250 дози от ваксини, одобрени за употреба в ЕС.

През март в републиката ежедневно срещу коронавируса ще бъдат ваксинирани по 35 000 души, а през април този брой ще нарасне най-малко два пъти. До края на август ще може да бъде ваксинирано до 85 на сто от населението, цитира БТА.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *