Чехия отвори ваксинационен център за 7 хил. души дневно

Чехия отвори ваксинационен център за 7 хил. души дневно

Най-големият център за ваксинация срещу коронавирус в Чехия беше отворен днес, но ще заработи на пълен капацитет от другия месец, тъй като страната очаква още ваксинни дози, предаде Ройтерс.

Чешкото правителство е подложено на критики заради справянето си с коронавируса, включително за това, че не е поръчало колкото се може повече ваксини по програмата на Европейския съюз.

След спор в Брюксел за разпределението на допълнителните ваксини между държавите членки сега чехите вероятно ще изостанат зад всички други страни от общността до средата на годината.

Чехия има най-високата смъртност от Covid-19 на глава от населението в света според електронната платформа „Нашият свят в данни“, а едва напоследък нивото на заразяване започна да спада.

Страната е регистрирала досега 27 617 смъртни случая от болестта, а само от началото на годината броят им е нараснал повече от двойно. Вчера бяха отчетени 5245 нови заразявания – най-малкия брой през делничен ден от средата на декември. Регистрираните заразявания от началото на пандемията са общо 1,57 милион.

Ваксинационният център в комплекса „О2 Арена“ в Прага се предвижда да играе важна роля в усилията за увеличаване на ваксинацията. Ще има обаче забавяне от три седмици, докато той започне да работи от 3 май с капацитет 7000 души на ден.

Планирано беше днес да бъдат ваксинирани 1000 човека от службите за спешна помощ.

„Центърът ще започна работа на пълни обороти от началото на май, защото в момента няма достатъчно ваксини, за да може да действа на пълен капацитет“, каза министър-председателят Андрей Бабиш по време на инспекция.

Досега в Чехия са поставени 1,97 милион ваксинни дози. Пълните две дози са получили 663 006 души. Вчера бяха поставени 58 928 дози – най-високото дневно ниво.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *