Честит Ден на хумора и шегата!

Честит Ден на хумора и шегата!

На 1 април в много страни по света се отбелязва Денят на шегата. Този ден не е официален празник, но е спечелил широка популярност като ден, в който се шегуваме и разказваме забавни небивалици на своите приятели, семейство, колеги.

Защо този ден е 1 април?

Едни приписват зараждането на празника на древния Рим, където в средата на февруари празнували Празника на глупците (Festus Fatuorum).

Има и друга версия, според която дължим този празник на неаполитанския крал Монтерей, комуто поднесли по случай спирането на земетресение риба.

Друга история разказва, че празникът на хумора се е родил в Англия през 1860 година.

Английски джентълмени били поканени на тържествена церемония по „изкъпването на белите лъвове“, която трябвало да се проведе на 1 април. Англичаните не се усъмнили в странната церемония и завели и съпругите си на посоченото място. За тази шега се говорело дълго време след това, а 40 години по-късно 1 април бил наречен Денят на глупците.

10 интересна факта около историята на 1 април

1. Освен като Ден на шегата, първи април е известен и като Денят на ядивната книга, честващ годишнина от рождението на френския гастроном и писател Жан-Антелм Брийа-Саварен.

2. От 2004 г., първи април е и „Ден на хумора и фосилите“, през който природозащитници правят демонстрации срещу употребата на фосилни горива.

3. В Древен Рим на първи април се е провеждал фестивалът Венералиа в чест на богинята Венера.

4. Първата известна връзка между първи април и шегата е в „Кентърбърийски разкази“ на Джефри Чосър.

5. На първи април 1698 г. мнозина били подлъгани с покана да посетят лондонския Тауър за годишната церемония по „къпане на лъвовете“.

6. От XVI век децата във Франция празнуват с „априлска риба“, като залепят рисунки на риби на гърба на други хора.

7. На първи април 1889 г. на пазара в Чикаго излиза първата успешна миялна машина. Създателката й, Джоузефин Кокран, заявила, че „машината мие по-бързо от прислугата й“.

8. На първи април са основани и много компании, сред които производителят на дъвки „Риглис“ през 1891 г. и „Епъл“ през 1976 г.

9. На този ден през 1957 г. Би Би Си съобщава, че спагетните култури на швейцарските фермери се радват на рекордна година и показва кадри на хора, които берат фиде от дървета.

10. На първи април 1945 г. мощно цунами отнема няколко живота, но населението на тихоокеанските острови приема предупреждението за опасност като първоаприлска шега.

Първоаприлските шеги, разтърсили света

На 1 април 1713 г. авторът на „Пътешествията на Гъливер“ Джонатан Суифт обявява, че един от обезглавените престъпници ще се върне от мъртвите, за да пие бира в местен пъб. На този ден всички кръчми били пълни с хора, които искат да видят как мъртвец пие бира.

Холандската национална телевизия през 1950 г. обявява, че се е сринала наклонената кула в Пиза. Тогава нямало интернет и информацията не можела да се провери бързо, което предизвикало истински шок в страната на лалетата.

През 1957 г. водещият на Би Би Си Ричард Димблби съобщи за рекордна реколта от… спагети в швейцарските Алпи.

Редакцията на Би Би Си била затрупана от обаждания на хора, които искали да разберат повече подробности за „новия вид селско стопанство“.

През 1962 г. цветните телевизори били истинска рядкост. Шведската национална телевизия използвала това и съобщила на зрителите, че приемниците им могат да станат цветни, ако нахлузят на телевизора чорапогащник.

През 1966 г. американската компания за бързо хранене „Тако Бел “ обявява покупката на един от символите на независимостта на САЩ – Камбаната на свободата / Либърти Бел/ във Филаделфия, която, както е известно, е събрала жителите на града за огласяване на Декларацията на независимостта през 1776 година. Ръководството на ресторантите заявило, че отсега нататък камбаната ще бъде преименувана и ще се нарича Тако Либерти Бел. Хиляди хора излезли на протест, което принудило компанията да обясни, че това е просто първоаприлска шега.

На 1 април 1974 г. жител на Аляска се качил на върха на неактивен вулкан и запалил няколкостотин автомобилни гуми. Вулканът не бил активен от три хиляди години. Това причинило масова паника сред жителите, които започнали да се евакуират в съседните села.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *