Честваме Международния ден на труда

На 1 май светът отбелязва Деня на труда и международната работническа солидарност. В България този ден е обявен за официален и неработен.

Празникът се заражда в края на 19 век в САЩ, където в капиталистическа Америка работниците се борят за намаляване на работния ден и цялостно подобряване на условията на труд. Създават се профсъюзи, които улесняват организацията и упражняват натиск върху политическия елит.

Такава промяна няма как да се извоюва лесно. Организират се масови работнически стачки и протести. На 1 май 1886 година в Чикаго се провежда неофициална стачка, в която вземат участие над 300 хил. работници от цялата страна с искане за въвеждане на официален 8-часов работен ден.

Стачкуващите са разпръснати, но началото на промяната е положено. Останалата част от света решава да покаже, че подкрепя работниците и започва масирана организация в защита на работниците и протест срещу случилото се в Чикаго. През 1904 г. Международната конференция на социалистите в Амстердам призовава „всички социалдемократически партии и профсъюзи от всички страни да демонстрират енергично на 1 май за официалното признаване на 8-часовия работен ден, за права на пролетариата и за световен мир.“

Тъй като най-ефективният начин за демонстрации е стачката, конгресът решава, че е „задължително за всички пролетарски организации от всички страни да спрат да работят на 1 май, навсякъде, където е възможно без негативни последици за работниците“. Така, логично, от началото на 20-ти век, работници, профсъюзи и последвалите социалистически и комунистически партии отбелязват Деня на труда и работническа солидарност на 1 май.

Празникът става официален в България през 1939 година, а от 1945 година комунистическата власт в страната започва да чества празника ежегодно. Държавата отбелязва 1 май с мащабни манифестации в цялата страна, които биват грижливо подготвени от комунистическата власт и са абсолютно задължителни.

След края на комунистическия режим в България през 1989 година 1 май продължава да е официален и неработен ден, но държавната власт не се ангажира с организирането на масови прояви.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *