Честваме Благовещение днес

Днес православната църква чества Благовещение, един от големите пролетни празници и част от Великденския празничен цикъл.

На този ден архангел Гавриил се явил на Мария и ѝ съобщил Божията воля, че тя ще зачене и ще роди многоочаквания месия – избавителя на целия човешки род – сина Божий Иисус Христос.

Българите наричат празника още „Благовец“ или „половин Великден“. Вярват, че на този ден долита кукувицата, за да извести, че зимата си е отишла и настъпва лятото. На този ден всички трябва да станат рано, за да е богата годината. Хубаво е да се носят пари в джоба. Вярва се, че ако те закука кукувица, за да имаш берекет, трябва да се хванеш за паричка. Смята се, че всяка рана зараства на този ден много бързо, затова именно на Благовец се пробиват ушите на момичетата за обеци.

Според народните вярвания денят е свързван с раззеленяващата се пролет, с излизането на животните в гората след зимен сън. Затова е добре да се предприеме ново начинание на тази дата.

Макар празникът да е във Великия пост, днес се разрешава да се яде риба. На днешния ден се слага на трапезата нещо зелено: лапад, спанак. Меси се задължително шарена пита от стопанката на дома. Особено символично място заема медът на масата – за да е блага, спорна и плодородна годината, да дават плод дръвчетата, за да има много мед.

На Благовещение имен ден празнуват: Благовест, Благовеста, Благой, Блага, Благо, Евелина, Евангелина.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *