Ченге от Разлог спипан с положителен тест за наркотици

ОДМВР-Благоевград започва масови проверки за употребата на алкохол и наркотици сред полицаите. Ще се тестват всички служители на реда, които се качват в служебен автомобил – при застъпване на смяна и при приключването на работния ден.

Вчера сутринта в РУ – Разлог полевият наркотест на полицая А.Ц., обаче е дал положителен резултат за наркотично вещество.

Пред колегите си полицаят казал, че ползва фитнес добавки и лекарства. По случая е образувано досъдебно производство. Проверяват се служителите на всички Районни управления в област Благоевград.

Начинът да се обори резултатът от проба с тест е кръвно изследване. Според синдикалиста обаче служителите нямали право на такова. Разпоредбите на МВР гласят, че ако полицай даде положителен тест, той се отстранява от работа. Ако бъде хванат да шофира след употреба, би следвало да бъде уволнен.

Според източници на Pirinsko.com тестването се прави хаотично, като целта на директорите по места е просто да запълнят статистиката и да кажат, че задачата е изпълнена. Зад цифрите обаче често стоят безумия, например тестване на хигиенистка или проверка за алкохол по наредба, засягаща шофьори, на хора, които дори нямат книжки.

Масовото тестване за алкохол и наркотици сред служителите на МВР бе въведено през месец октомври на 2022 . То бе предшествано от скандали със заловени дрогирани полицаи и, за да отговори на общественото недоволство, ръководството реши да въведе изследванията. Идеята бе посрещната на нож от полицаите и най-многобройния синдикат в системата – СФСМВР. Тестването бе критикувано най-вече заради липса на нормативно основание за извършването му, както и заради честите грешни резултати.

Оттогава са извършени хиляди проверки за алкохол и наркотици сред личния състав. Те се правят от служители на КАТ на случаен принцип, т.е. в един ден могат да бъдат изследвани 10 служители на определено районно, а на следващия – други 20. Положителните проби за алкохол са повече от наркотичните, но те също не са масово явление, става ясно от данните. Например през октомври на 2022 г. са установени 11 служители от над 8 хил. проверени. През ноември за употреба на алкохол са проверени 7821 служители. Положителните проби са 15. Месец по-късно тестваните са 8016 човека, 7 от които са дали положителен резултат. През тези три месеца само един служител е отказал да бъде тестван. Срещу него е започнала проверка.

Вероятността положителните проби да се превърнат в отрицателни след лабораторно изследване на кръв и урина е голяма. Това вече се е случвало – единственият хванат с наркотици през октомври е дал отрицателна проба при лабораторния тест.

За достоверността на тестовете полицейският синдикат започна да говори още през миналата година. Проблемът е, че същите изследвания се правят и на обикновени граждани при пътни проверки. Преди да ги засегне обаче, служителите си мълчаха по този въпрос.

Проблемът с полицаите е, че при положителна проба те биват отстранявани от работа, докато не излезе резултатът от лабораторното изследване. Често пъти това отнема месеци. Ако резултатът от полевия тест бъде отхвърлен, служителят може да си търси правата в съда. Вече има няколко такива дела, но те са в начална фаза.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *