ЦИК предупреди: Избирателят не може да снима с телефон в секциите

Избирателите не могат да снимат с мобилен телефон в избирателните секции, предвид факта, че това може да доведе до т.нар. „заснет вот“, от което да последва недействителност на бюлетината, това заяви в „Още от деня“ по БНТ председателят на ЦИК Александър Андреев. Той допълни, че в Изборния кодекс е записано ясно това изискване, както и са предвидени санкции за подобни действия.

По същата логика не може да има и „показан вот“. Единствено допустимо е, при допусната от избирателя грешка, той до поиска повторно гласуване с хартиена бюлетина.

Андреев отказа да коментира решението на Върховния административен съд да остави без разглеждане искането за оставане на видеонаблюдението в края на изборния ден.

В края на изборния ден могат да присъстват освен наблюдателите, застъпниците, представители на партии и коалиции, така също и представители на медиите, които да видят как става отчитането на резултатите.

Андреев увери, че са взети предвид всички указания в заповедта на министъра на здравеопазването относно осигуряването на безопасна среда за гласуване. Всички повърхности ще бъдат дезинфекцирани, включително и машините. Дезинфектанти са доставени в необходимите количества. Осигурани са защитни средства – маски и ръкавици за членовете на секционните комисии.

Председателят на ЦИК отбеляза, че мерките са съобразени с практиките, възприети в държавите, които до момента са провели избори по време на пандемията.

При предоставяне на личните си документи, избирателят ще сваля леко маската си, за да удостовери, че той е лицето, което ще гласува. Химикалките в секциите ще са достатъчно, за да се дезинфекцират, но в случай, че избирател желае да гласува със собствен химикал – това ще бъде позволено.

Александър Андреев обясни, че сумирането на резултатите от хартиените бюлетини и на тези от машините в секциите, в които ще се гласува по двата начина, е определено като задължително от законодателя. Това изисква повече внимание при попълването на резултатите, за да може данните да са верни. Той очаква, че именно тези нанасяния на данни може да доведе до забавяне на работата по обработването на резултатите.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *