Цветето турта помага при миоми, кисти и маточни възпаления

Туртата е непретенциозно, изобилно цъфтящо растение и е едно от най-използваните у нас – за украса на тревни площи и балкони.

Родовото название идва от името на бога на етруските Tagus. Стъблата на растението турта, което достига от 60 см до 1 метър, са разклонени и всяко връхче завършва с цветче. Имат ребровидна повърхност и са зелени, а към върха често стават червенокафяви.

Цветовете на някои видове достигат до 6-7 см в диаметър. Багрите са ярки – жълти, оранжеви или жълтокафяви, като има варианти с много ефектни кадифени или кичести цветове, които не стават по-високи от 15-20 см и са много подходящи за бордюри на лехи или там, където мястото е по-ограничено.

Цъфти от юли до първите минусови температури в късната есен.

Не всички хора обаче знаят, че туртата освен красиво цвете е много полезна билка. Тя повлиява много добре миомните възли при жените. Понякога се налага миомата да бъде отстранена оперативно, но истината е, че след години тя често се “появява” отново. Истинско щастие е, че билковата аптека разполага с лекарство за миомата, без да се налага оперативна намеса.

Чудото, спестяващо скалпела и всички усложнения и проблеми, е именно туртата.

Отварата от турта е изпитана от много жени, които са постигнали успех в лечението си именно с това растение. За отварата се използват само цветовете на билката, които се берат преди пълното им разтваряне по време на цъфтежа, но никога след прецъфтяването – тогава те губят лечебните си свойства.

Приложение:

В народната медицина туртата се използва при:
• лечение на кръвоизливи,
• миоми на матката,
• маточни възпаления,
• мастопатия,
• кисти.

Начин на употреба:

2 супени лъжици от билката се варят 3-4 минути в 500 мл вода. Прецежда се и се пие 3 пъти по 100 мл преди ядене.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *