Цветан Цветанов: Изборите се оказаха добра репетиция за следващите

– Г-н Цветанов, каква е равносметката от изборите, изненада ли ви резултатът?

– Резултатът от изборите не беше такъв какъвто очакваше, която и да е партия. Аргументите ми се опират на това, че има партии от изминалия парламент, които не са част от 45-ия. ГЕРБ и БСП също не очакваха толкова нисък резултат, изненадани бяха и от ДПС. За новите партии в Народното събрание имаше също доста големи изненади. Но, по-важното е, когато си част от тази институция да работиш за нея и за обществото по подобаващ начин. Да предлагаш и отстояваш политики и политически решения. Не можеш да се осланяш на конфронтация и провокации, защото само по този начин виждаме, че дори съществуването на това НС не може да бъде факт.

Колкото до Републиканци за България не очаквахме такъв резултат, но след направения анализ сме наясно къде са били пропуските ни, но основна роля изиграха усилията на ГЕРБ, които бяха съсредоточени върху това да водят негативна кампания срещу нас и да впрегнат целия държавен апарат. Заплахи, манипулиране на вота и различни методи са недопустими да се случват в една демократична държава.

– Какво отчитате като грешка?

– Факторът време се оказа недостатъчен за завършване на цялостния процес по структурирането и активната работа на партия „Републиканци за България“. Направили сме своите заключения и знаем как да продължим напред. Тези избори се оказаха една добра репетиция за предстоящите ни.

– Продължавате ли битката в очакваните предсрочни избори, ще промените ли нещо в стратегията за привличане на избиратели?

– Републиканци за България ясно заяви целите и позициите си още през есента на 2020г. Продължаваме както работата си, така и изграждането на структурите по места и подготовка не само за парламентарните избори, а дори и за местните избори. Имаме необходимата енергия, имаме съответните експерти и работим в правилната посока за постигане на резултатите, които ще ни дадат възможността да сме част от управлението на страната ни, защото знаем къде са пропуските в него и ще работим именно те да бъдат запълнени.

– Много хора повярваха на провокации по ваш адрес, искате ли да коментирате нещо в тази връзка?

– Провокациите по мой адрес се тиражират от 2019 г. насам. Компетентните органи направиха съответните проверки и не установиха нещата, в които бях обвиняван да са истина. Но нали знаете, когато една лъжа се повтаря многократно, голяма част от обществото започва да я възприема като истина. Също така не само аз, но и „Републиканци за България“ бяха възприемани като сериозна конкуренция за изборите за народни представители за 45-то Народно събрание. Затова и най-агресивната и негативна кампания се проведе именно срещу нас. И фактите са налице, не влязохме този път в парламента, но в този му състав не виждам и какво можеше по различно да се случи.

– Как си обяснявате успеха на „Има такъв народ“?

– Хората гласуваха емоционално и резултатът е налице. Дори самият Слави Трифонов и представителите на „Има такъв народ“ не очакваха подобен резултат. Това, че са втора политическа сила показа на ГЕРБ, че народът не ги одобрява толкова, колкото те не спират да твърдят и да се самоизтъкват през последната година и половина, а дори и след изминалите вече парламентарни избори.

От друга страна голяма част от хората, които на 4 април дадоха своя глас за „Има такъв народ“ на следващи избори няма да го направят или такива са общите впечатления. До момента не показаха реални действия и с това им поведение няма как да продължи съществуването на 45-то Народно събрание. Вървим към служебен кабинет и предсрочни избори и това е ясно за всички, ако до момента имаше колебаещи се, вече мисля, че такива не са останали. След като президентът Румен Радев връчи мандат на 5 май на БСП, те също няма да съставят кабинет и това стана ясно още в предпразничния Велики Четвъртък, когато парламентарно представените партии ясно заявиха, че няма да ги подкрепят. Единствената неизвестна към днес е датата на следващите парламентарни избори, която ще научим съвсем скоро.

– Разочарова ли се според Вас избирателят от собствения си избор, след като видяхме какво постигна той като резултат в парламента и дали това ще работи в полза на Републиканци за България на следващите избори?

– Дали ще работи в полза на Републиканци за България на следващите избори ще покаже гласът на избирателя. Но това, че през последните месеци излязохме първи с нашата програма със секторни политики, в които са залегнали не само предложения, но имаме и реални решения за тях, се надявам, че ще окажат своята роля към избирателите. Със сигурност на предстоящите избори, които най-вероятно ще са в разгара на лятото, резултатът трябва да е различен от този, който получиха партиите на изборите през април. Ако не бъде осъзнато това от всички граждани, които ще излязат до урните както в България, така и в чужбина, резултатът ще е същия и ще попаднем в ситуация от избори в избори и стабилен кабинет отново няма да може да бъде сформиран. Ще бъдат изхарчени отново едни пари, които ще са за сметка на българския данъкоплатец, а в замяна той няма да получи нищо. Държавата е по инерция и това положение не може да продължава до безкрай. Необходими са реални действия, облечени в политически решения и хоризонт за страната ни както във вътрешнополитически, така и във външнополитически план.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *