Христо Терзийски: Местните избори вчера бяха репетиция за МВР за парламентарните

Кюстендил е моят роден край. Аз съм израснал там. Моите родители живеят там. Постоянно държа контакти с хората от региона. Имах разговори след като станах министър с хора от региона, както и с общинското ръководство и лидера на ГЕРБ. Мисля, че можем да работим за областта. Това заяви министърът на вътрешните работи Христо Терзийски по повод номинацията си за кандидат-депутат от Кюстендил в студиото на „Денят започва по БНТ“.

Бойко Борисов договори 160 милиона евро за повишаване за капацитета на Българи за отблъскване на мигранти по границата, съобщи министърът: „Една не малка част от тези средства бяха предназначение за областните дирекции на МВР, които имат външна граница на ЕС.“.

Той каза, че са закупени автомобили за дейността на МВР по закона за обществените поръчки по време на служебното правителство. Тогава са били променени параметрите за качество на автомобилите. Предложението е било на служебния вътрешен министър.

Относно мерките за сигурност по време на изборите Терзийски заяви: „Вчера показахме, че можем да осигурим мерките, тъй като имаше частични местни избори в няколко населени места. Ние създадохме заедно със СИК и РИК добър ред. Минаха като една малка репетиция за 4-ти април. Вчерашните избори показаха, че имаме капацитет.“. Той каза, че са взети мерки за дистанция и дезинфекция.

За машините за гласуване министърът беше категоричен, че те вече са доставени: „След доставката направихме противопожарно обследване на склада, където се съхраняват. В момента сме в непрекъсната комуникация с ЦИК, за да се създадат центрове за обезпечаване на изборните книжа и машините.“

Няма разлика дали ще се охранява превозване на бюлетини или машини, заяви Терзийски. Според него ще има нужда от допълнителен ресурс по време на изборите, заради противоепидемичните мерки: „За нас най-важни ще бъдат здравните мерки. Нашите служители също не са застраховани от заболяване. Над 5 000 вече са преминали през COVID-19.“

Той съобщи, че почти 9 000 служители на МВР са заявили желание за ваксинация, а вече ваксинираните са над 4 000.

Ще има специален телефон и специална електронна поща, на която гражданите ще могат да подават сигнали за изборни нарушения. Ръководител на щаба за обезпечаване на изборния процес ще бъде главният секретар на МВР.

Терзийски каза, че отчетите на областните управления текат по график: „Полицаят е държавния служител, който най-често се среща по малките населени места.“.

Относно престъпленията и тяхното разкриване той съобщи, че статистиката на убийствата намалява. Министърът информира, че намалява статистиката на откраднати коли. Според него МВР е ликвидирала основните групи, извършващи телефонни измами.

За катастрофите, загиналите и пострадалите той каза, че също има снижаване на бройката, но темата за пътната безопасност не е прерогатив само на МВР. Според него операциите и глобите имат дисциплиниращо значение. Войната по пътищата е шест пъти по-голяма от криминалната война, категоричен беше Терзийски.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *