Христо Панчугов: Раздвоението на БСП спрямо Радев може да разцепи партията

Христо Панчугов: Раздвоението на БСП спрямо Радев може да разцепи партията

– Г-н Панчугов, ще подкрепи ли БСП на балотажа Румен Радев, или напротив? Как трябва да се тълкува неочакваното изявление на Корнелия Нинова?

– Истината е, че не стана ясно. Отдавна се знае за проблем в отношенията между Румен Радев и Корнелия Нинова. Дори на последния конгрес на БСП се обсъждаше дали партията ще издигне свой кандидат за президент.

Тук има поне два въпроса. Първият е защо изобщо бе подкрепен Румен Радев от социалистическата партия на първи тур и защо тя не намери сили в себе си да издигне собствен кандидат. И вторият въпрос е, че очевидно това послание на Нинова е насочено към демотивация на гласуващите за Радев.

– Може ли раздвоението по отношение на Радев да доведе до разцепление на БСП?

– Политиката на Корнелия Нинова се ограничи в определена група хора, които ще продължат да си гласуват за БСП. Всички останали модерни социалдемократи обаче може да се прехвърлят другаде.

Втората възможна хипотеза е да имаме временно разочарование сред избирателите на БСП, които може да бъдат върнати обратно в тази политика. Това е опит за разширяване около партията с ново лидерство и нова посока.

В момента наблюдаваме по малко и от двете ​- имаме нови млади хора, мислещи по модерен начин, които мислят за солидарност, човешки прави. Именно те припознаха в лицето на Кирил Петков и Асен Василев някаква алтернатива.

Имахме два поредни парламента, в които БСП бе в политическа изолация -тоест бе очевидно, че никой не иска да направи правителство с тях, макар президентът да им връчваше третия мандат. На тези два вота видяхме комбинация от тези два елемента ​- слаба мотивация на изборите и отлив на по-младите и по-модерно настроени социалисти към проекта „Продължаваме промяната“.

– Доколко левият електорат обаче ще се повлияе от позицията на Корнелия Нинова?

– Със сигурност посланието на Нинова ще се отрази, макар да не е ясно в каква степен ще е демобилизиращият ефект. Със сигурност обаче мотивацията за гласуване ще намалее, но дали това ще е значимо и ще доведе до загуба на Румен Радев, предстои да видим.

– БСП не се ли вкарват в капан, ако продължат да подкрепят Румен Радев, когато партията на назначените от него служебни министри явно източи от червения електорат на последния вот?

– Вече не е въпрос на партийното ръководство на БСП, а доколко избирателите на левицата се припознават като гласуващи за Радев. С новата политическа формация „Продължаваме промяната“ до някаква степен президентът се отдалечи от БСП.

Макар че връчването от него на третия мандат на БСП след предните избори говори, че той се опитва да държи тази връзка сравнително отворена. Тези избори ще бъдат тест дали левите избиратели припознават повече собствената си партия, или припознават вече съвсем ново лидерство в лицето на Румен Радев. Това ще отговори на въпроса до каква степен е възможна промяна на БСП и каква е посоката.

Корнелия Нинова поведе партията към място, където тя няма полезен ход – връщайки я в ретроградните послания на предишния режим, противопоставяйки се на Истанбулската конвенция, тя всъщност отне потенциала на БСП да бъде някакво модерно ляво социалдемократично движение в България. И ги вкара в терена на носталгията по предишния режим.

Това я ограничи в определен тип избиратели, в които Радев се цели. Навремето той бе избран с доста откровена антиимигрантска риторика. Той бе избран около това и около поемането на ангажимента да работи срещу отмяната на санкциите срещу Русия. Това послание беше към конкретния избирател на БСП.

Големият въпрос е дали новото лидерство в лицето на Радев ще бъде припознато от гласуващите социалисти и дали това може да бъде прехвърлено в нов политич​ески субект. Дали това ще е „Продължаваме промяната“, или някаква нова модерна лява партия, или всъщност гласоподавателите на БСП ще търсят промяна в собствените си редици – избирането на нов лидер, който да започне промяната в партията. Това ще започне с тези избори, но то няма да приключи.

– Гледаме на БСП като на постоянна величина в политическия живот, но социологът Андрей Райчев предупреди, че скоро тя може да се бори за минаване на 4-процентовата бариера. Доколко е възможно такова развитие?

– Няма постоянн​о нещо в политиката. Колкото и традиционна да ви се вижда една партия, в момента, в който спре да комуникира със своите избиратели, тя е обречена на изчезване. Политиката, която Корнелия Нинова избра, до голяма степен я вкара в такава ситуация – мотивацията на избирателите на БСП е доста ниска.

Една странична тема, която убягва след изборите всъщност е ниската избирателна активност. Въпросът не е колко е загубила една партия, а колко всички се провалиха в мотивирането на гласоподавателите си. Тази мотивация, която затвърждава усещането на избирателите, че от техния глас нищо не зависи, е най-разпадащият ефект от последната кампания.

Ние не знаем дали ниският резултат на БСП се дължи на трайна загуба на избиратели, или на временно разочарование от политиката, която се води от лидера <210>. Нямам отговор на това, защото няма и изследване, което да го обоснове.

– Как оценявате кампанията на проф. Анастас Герджиков, който избягва крайни позиции и търси подкрепа във всички посоки?

– Кампанията на проф. Герджиков не подлежи на коментар. Тя е лишена от какъвто и да е смисъл.

Първо, тя бе издигната безкрайно късно ​- това е човек, който никога не се е свързвал с българския политически процес и някаква обществена кауза. Времето за неговото налагане като политик беше изключително малко.

Второ – той така и не успя да отправи някакво ясно политическо послание. През цялата кампания не знаеше да се разграничи ли от ГЕРБ, да се свърже ли. Това няма как да не изиграе лоша шега, ако иска да стане президент.

Посланието, че може да работи с Кирил Петков, също е откровено странно. Герджиков трябва да намери много ясно послание – ярко да позиционира себе си по всяка важна тема за българското общество.

Дали това ще е отношението към Русия, или към протестите миналата година. Или ще е отношението към чекмеджетата с пари и злато, но той трябва да има ясна позиция по тези теми, а не да се прави, че те не съществуват. Има желанието да не разделя, а да събира гласоподаватели, но това няма да му е достатъчно, за да спечели.

в. „Марица“

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *