Христо Иванов: Трябва да има правителство на промяната

Трябва да има правителство на промяната. Колкото и да е трудна парламентарната аритметика, трябва да се опитаме да сглобим такъв кабинет. Колегите от ИТН трябва да покажат как да се случи това нещо. Това заяви съпредседателят на Демократична България Христо Иванов в студиото на „Денят започва с Георги Любенов“ по БНТ.

Според него хората са гласували за промяна, но партиите на протеста нямат мнозинство в парламента. Това налага търсене на подкрепа от системните партии: „Ние много ясно сме заявили с кого можем и с кого не можем“.

По думите му проблем е дали евентуален съставен кабинет ще може да разчита на мнозинство на промяната: „Такова мнозинство на промяната не може да се очаква“. Той коментира ситуацията с Росенец: „Росенец е материализация на фундаменталния проблем в България: има хора над закона в България, които институциите обслужват“.

„Ние сме първи по корупция в ЕС и последните по доходи. Тези неща са свързани“, заяви Христо Иванов.

По темата с ИК каза: „Въвеждането на дистанционното гласуване по пощенски път или по интернет би било сериозна промяна, но то изисква технологично време. Въпросът е с тези стъпки да произведем доверие“.

Възможно е да се стигне до нови избори, на които избирателят да реши кой да извърши промяната: „Ние ще се явим с искане на мандат за управление. Ние сме единствената формация, която има идеи какво да се направи“. Иванов обаче призова за съставяне на правителство в рамките на този парламент.

Порочният модел в страната може да се възпроизведе и без Борисов и Пеевски според лидерът на „Да, България“: „Разграждането на модела е нашата голяма задача“.

„Наша отговорност е да направим много сериозно усилие да излъчим кабинет на промяната“, категоричен беше Христо Иванов.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *